Nieuws Limburg ABVV: “Veel uitzendkrachten? Bedrijf op zwarte lijst!”

ABVV: “Veel uitzendkrachten? Bedrijf op zwarte lijst!”

ABVV: “Veel uitzendkrachten? Bedrijf op zwarte lijst!”

“Die van Voka Limburg blijven maar klagen over hoge loonkosten en over ‘luie’ werklozen. Terwijl wij moeten vaststellen dat er nooit zoveel cadeaus aan het bedrijfsleven zijn uitgedeeld.” Dat zegt Rob Urbain, secretaris van de Limburgse Algemene Centrale van het ABVV. Misschien enigszins verrassend haalt de socialistische vakbondsman ook uit naar de linkse partijen sp.a, Groen en PVDA.

Voor een paar honderd militanten hield Urbain zopas zijn nieuwjaarstoespraak in het World Pigeon Center (Hoeselt). Zoals we dat van hem gewoon zijn, spaart hij de kool en de geit niet… Een eerste veeg uit de pan is voor Voka: “De overheden geven gigantische sommen uit aan allerlei kostenverlagingen en andere initiatieven voor de bedrijven”, aldus Urbain. “En ondertussen blijven de werkgevers maar klagen. Het is blijkbaar nooit genoeg. Meer nog, op vraag van de werkgevers, nochtans voorvechters van de vrije markt, wordt de werking van de arbeidsmarkt ontwricht – ik zou bijna zeggen ‘verkracht. Als de vraag naar arbeid eindelijk aantrekt, en de lonen eindelijk kunnen stijgen, vergroot de regering kunstmatig het aanbod van werkzoekenden door de leeftijd voor pensioenen, SWT en landingsbanen te vergroten. Erger nog, er wordt zelfs een maximum opgelegd waarmee de lonen mogen stijgen (loonkloof met de buurlanden, nvdr.). De werkgevers zouden beter stoppen met klagen en investeren in een fatsoenlijk opleidings- en personeelsbeleid. Alleen zo krijgt men gemotiveerde arbeiders, die tegelijk productiever en minder ziek zijn.”

Zwarte lijst
Urbain kondigt aan dat zijn vakbond een ‘zwarte lijst’ van bedrijven gaat aanleggen, op basis van het verloop van de werknemers, ziektecijfers, tijdelijke contracten en uitzendkrachten en aantal inbreuken tegen de sociale en welzijnswetten. “Werkzoekenden zullen deze lijst kunnen raadplegen op onze website.”

1500 netto pensioen
Een tweede oplawaai was er voor de linkse partijen. De aanwezige vertegenwoordigers Peter Vanvelthoven (sp.a), Johan Danen (Groen) en Kim De Witte (PVDA) werden aangesproken door Urbain: “De Algemene Centrale is een onafhankelijke linkse vakbond die zich niet voor de kar van één politieke partij laat spannen. Zullen sp.a, Groen en eventueel de PVDA pas in een regering stappen als de pensioenleeftijd terug op 65 jaar wordt gebracht? Als het minimumloon wordt opgetrokken tot 14 euro per uur. En als het minimumpensioen voor een volledige loopbaan 1.500 euro netto wordt? Onze leden willen hierover duidelijkheid vooraf. Wij willen niet nog eens bedrogen worden zoals bij de vorige federale verkiezingen, toen geen enkele partij vooraf zei dat de pensioenleeftijd zou verhoogd worden. Onze mensen verwachten van politieke mandatarissen dat ze zeggen wat ze doen, en doen wat ze zeggen”, besluit Rob Urbain.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.