Nieuws Limburg Academici willen achter uw schermen gluren

Academici willen achter uw schermen gluren

Academici willen achter uw schermen gluren

Gezocht: Limburgse KMO’s die een team van 3 tot 4 doctorale onderzoekers willen toelaten om hun bedrijf helemaal onder de loep te laten nemen. Ze bestuderen vooral het strategische management en maken een analyse met actieplan, waardoor de KMO-bedrijfsleider zich kan versterken.

Het gaat om een traject dat Voka Limburg en UHasselt samen hebben uitgewerkt onder de titel From PhD to SME. “We koppelen doctorale en postdoctorale onderzoekers aan een kmo, zodat de praktijkervaring en academische kennis bijdragen tot meer groei voor het bedrijf én de onderzoekers”, zeggen Johann Leten van Voka Limburg en rector Luc De Schepper. “Momenteel zijn we op zoek naar kandidaat-bedrijven, die in oktober hiermee van start willen gaan. Zij fungeren als case voor een groep van drie tot vier onderzoekers, die zes theoretische modules over strategische bedrijfsvoering in kmo’s, komen aftoetsen aan de praktijk. Daarna passen ze die kennis toe op de kmo en maken ze een actieplan voor de uitdagingen waar het bedrijf voor staat.”

De wisselwerking tussen het bedrijfsleven en de academische wereld is een win-winsituatie. “Negen op tien doctoraatshouders zet zijn carrière verder buiten de universiteit”, vertelt Luc De Schepper. “In de bedrijfswereld liggen de klemtonen nu eenmaal anders dan in de academische wereld. Dit unieke project geeft hen alvast voeling met de bedrijfsvoering van een kmo en alle aspecten die daar bij komen kijken.”

Voor ondernemingen is de academische kennis dan weer een buitenkans. “Kmo-bedrijfsleiders zijn vaak ondernemers die verschillende operationele taken op zich nemen”, weet Johann Leten. “Ze krijgen zelden de kans om uit te zoomen en kritisch na te denken over de pijnpunten of strategie van hun onderneming. Deze doctorale en postdoctorale onderzoekers, actief in uiteenlopende onderzoeksdomeinen, versterken met hun theoretische kennis en inzichten dus de bedrijfsvoering op lange termijn.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.