Nieuws Limburg Accountants waarschuwen voor "fiscale inquisitie"

Accountants waarschuwen voor "fiscale inquisitie"

Accountants waarschuwen voor "fiscale inquisitie"

“De jacht op de zelfstandige ondernemer is daadwerkelijk gestart.” Dat merkt Eddy Claesen van het gelijknamige accountantskantoor en fiduciaire in Genk. “Al maanden lang horen en lezen wij niets anders dan dat regering Di Rupo I maatregelen zal treffen om meer geld te innen via nieuwe belastingen, het toepassen van enorme boetes én het hanteren van een plotse ommezwaai in de controles bij de ondernemers,” zegt Claesen. “Zeg maar het vogelvrij verklaren van zij die (nog) hard werken om het hoofd in deze moeilijke tijden boven water te houden. Opnieuw, én voor alle duidelijkheid: misbruik, echte fraude én pure diefstal vinden ook bij mij absoluut géén goedkeuring en klanten die dit doen zullen niet op mijn diensten kunnen rekenen. Maar er is wel een groot verschil tussen nieuwe regels invoeren en een plotse inquisitie naar het verleden voeren. Ineens het roer veranderen en mensen met torenhoge monsterboetes letterlijk afmaken, daar kan en wil ik niet mee leven! Wat nu gebeurt is ontoelaatbaar, buiten alle proporties én is een schandelijk misbruik van vertrouwen die de overheid ook hoort te hebben ten opzichte van haar onderdanen… Dit doen staat recht tegenover de ‘verworven rechten en gebruiken’ die de overheid jarenlang heeft toegestaan aan haar ondernemers.”

Duidelijke instructies
Waar gaat het concreet over? “Vooral over de fiscale hervormingen van de bedrijfswagens, de afschaffing van diverse voordelen, de anti-rechtsmisbruik-maatregelen van fraudebestrijder John Crombez, en ja de monsterboetes van 309% op de zogenaamde ‘niet verantwoorde kosten of voordelen van alle aard’,” zegt Eddy Claesen. “De laatste 3 weken hebben wij hier enkele belastingcontroles gehad waarin de controleur ons wist te vertellen dat hij of zij een interne opleiding heeft genoten én duidelijke instructies van zijn overste heeft bekomen om hierin uiterst hard op te treden. De boodschap is duidelijk: het moet maar eens gedaan zijn met “al die zogenaamde voordelen”. Plots worden alle ondernemers zondaars die enkel en alleen nog goed zijn voor de doodstraf.”

En Claesen geeft meteen een voorbeeld. “Ik kreeg vandaag een dossier (bericht van wijziging) te zien van een ondernemer die juist een controle achter de rug heeft en mijn hulp inriep. Om een lang verhaal kort te maken hier het bijzonder pijnlijk verdict: voor twee aanslagjaren moet deze ondernemer – die 34 mensen tewerkstelt – zo’n 80.000 euro belastingen betalen. Hierin zit zo’n 60.000 euro te wijten aan de monsterboete van 309%! Ik kan alle details laten zien. Als dit geen fiscale inquisitie is, dan weet ik het niet meer! Hoe ver is het moeten komen en waar zijn we in Godsnaam mee bezig?”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.