Nieuws Limburg Actieplan om goede overnemer voor uw zaak te vinden

Actieplan om goede overnemer voor uw zaak te vinden

Actieplan om goede overnemer voor uw zaak te vinden

Meer dan 13.000 ondernemingen in Vlaanderen hebben een zaakvoerder die ouder is dan 65 jaar. Bijna 4 keer zoveel bedrijven hebben een 55-plusser aan het roer. Het staat vast dat zij op termijn een solide overnemer moeten vinden. Mocht die zich niet in eigen rangen aandienen (familie, personeel,…), ontstaat er een acuut gevaar voor de continuïteit. “Nochtans is het vinden van een gedegen overnemer van levensbelang voor de Limburgse economie én voor het behoud van de tewerkstelling die ze genereren”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg. “Bedrijven die zich in deze situatie bevinden, staan voor een gigantische uitdaging, die niet mag mislukken. Voor de ondernemingen met 55-plussers aan het bewind, gaat het om maar liefst 300.000 arbeidsplaatsen. Geen overnemer vinden en dus de zaak liquideren, is geen optie.”

Verontrustend daarbij is dat 30% van hen totaal niet bezig is met de overdracht, terwijl het hier toch om een complex proces gaat, dat heel veel voorbereiding vergt. “We hebben dan ook samen met de Vlaamse overheid een actieplan opgesteld dat het proces moet begeleiden van de bedrijven die in etalage zullen komen te staan”, aldus Bart Lodewyckx. “Dat bestaat uit een diverse punten, die een belangrijk verschil moeten maken.” Zo komt er een platform waar vraag en aanbod elkaar kunnen treffen, wordt een reeks van infosessies en webinars opgezet, komen er adviseurs in de bedrijven zelf de overdracht bespreken, worden er links gelegd met Waalse en buitenlandse overnameplatformen, enzovoort.

“Het is vijf voor twaalf”, beseft Bart Lodewyckx: “Wij, samen met de Vlaamse overheid, moeten nu alle registers opentrekken om veel méér kmo’s aan geen geschikte overnemer te helpen en hun voortbestaan, inclusief de tewerkstelling en welvaart die ze genereren, veilig te stellen voor de volgende generatie.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.