Nieuws Limburg AE (Corda) gaat 5G tastbaar maken voor bedrijven

AE (Corda) gaat 5G tastbaar maken voor bedrijven

AE (Corda) gaat 5G tastbaar maken voor bedrijven

Met veel toeters en bellen is woensdag het eerste 5G-netwerk van België officieel toegankelijk verklaard. Telecomreus Ericsson biedt de mogelijkheid om op de Corda Campus in Hasselt te experimenteren met het gloednieuwe, supersnelle mobiele netwerk. Het bedrijf AE, vandaag al gevestigd op de campus, neemt het voortouw om Limburgse bedrijven wegwijs te maken in de diverse mogelijkheden van 5G. Ook Hogeschool PXL is als partner voorgesteld van de 5G Life Campus.

Vandaag maakt iedereen gebruik van 4G om mobiel te bellen en te surfen. Een flinke stap voorwaarts is de ontwikkeling van 5G, het netwerk van de toekomst (verwacht tegen 2025). Ericsson heeft met deze basistechnologie echter nu al een testomgeving opgezet in Hasselt, meteen een primeur voor ons land. Bedoeling is nu dat studenten, wetenschappers en bedrijven alle mogelijke experimenten gaan uitvoeren om het 5G-netwerk te optimaliseren en concreet toe te passen.

“Voor bedrijven zal 5G een gigantische stap voorwaarts betekenen om hun processen sneller, veiliger en goedkoper aan te sturen”, zegt Serge Craeghs van AE, een ICT-dienstverlener die ondernemingen bijstaat in hun digitale transformatie, en door Ericsson als partner is uitgekozen voor de 5G Life Campus. “Ik denk aan toepassingen als virtual reality of The Internet of Things, waarbij sensoren, camera’s en andere meetapparatuur nuttige data over machines en processen capteren en doorsturen. Via het 5G-netwerk word je pijlsnel gewaarschuwd als bijvoorbeeld een machine moet onderhouden worden.”

“Nog een voorbeeld: als je via sensoren weet in welke rode brievenbussen er post zit en in welke niet, kan je de route van de postbode sterk optimaliseren. Het zijn zo’n businessmodellen die we met AE samen met de bedrijven gaan bedenken, aftoetsen en uitrollen tot in het concrete productieproces. Op die manier zullen we de disruptie in tal van sectoren stimuleren en onze klanten een straat voorsprong geven op hun concurrenten.”

Als tweede partner stelde Ericsson woensdag de Hogeschool PXL voor. Hun studenten zullen op de Corda Campus onderzoek verrichten naar de mogelijkheden van 5G. “We leiden via een continue verwevenheid met bedrijven en onderzoekers een nieuwe generatie IT’ers op”, aldus algemeen directeur Ben Lambrechts. “De 5G Life Campus geeft ons de mogelijkheid om te focussen op de technologie van morgen. Zo blijven we voortrekker in België en de Euregio.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.