Nieuws Limburg AE+ heeft als eerste in België certificaat beet

AE+ heeft als eerste in België certificaat beet

AE+ heeft als eerste in België certificaat beet

AE+, een bouwkundig studie- en ingenieursbureau uit Sint-Truiden, heeft als eerste in België een nieuwe certificatie behaald. Het papier bewijst dat AE+ de bouwmethode BIM toepast volgens een ISO-norm. “Het gaat in beperkte mate over de technologie zelf, maar eerder over de communicatie, de procesbeheersing, kwaliteitscontrole en de manier van samenwerken tussen de bouwpartners bij de implementatie van BIM”, zegt Wim Diliën, zaakvoerder van AE+.

BIM volgens de ISO19650-norm is een nieuwe certificatie die voor het eerst aan de Belgisch studiebureau is uitgereikt. Het wijst op de meerwaarde van BIM (Building Information Modelling, of een volledig digitaal uitgewerkt 3D-bouwplan) waarbij alle betrokken partijen hun bijdrage leveren volgens afgesproken procedures en communicatiekanalen. Dit vereist een procesmatige aanpak en gestandaardiseerde werking, waarvoor de ISO19650-norm een internationaal gedragen framework biedt.

AE+ werkte al langer met BIM, maar besefte dat een meer gestructureerde aanpak voor het hele bedrijf nodig was. “We zien steeds meer Design & Build-projecten waarbij een opdrachtgever een project aan een heel team gunt in plaats van aan verschillende, individuele partijen”, zegt Wim Diliën, zaakvoerder van AE+. “Gestructureerd en gestandaardiseerd samenwerken als team wordt dus meer dan ooit cruciaal om projecten te winnen en rendabel te maken, want daar gaat het uiteindelijk om. Het werken volgens de ISO19650-norm geeft ons een uniforme structuur, zodat er minder fouten kunnen gebeuren, minder tijd verloren gaat en projecten in de toekomst goedkoper zullen kunnen.”

“90% van het certificatieproces gaat eigenlijk niet over de BIM-technologie zelf, maar over de processen errond, over de communicatie, over procesbeheersing en kwaliteitscontrole, en tenslotte over hoe je de manier van (samen)werken 100% ‘dummy-proof’ kunt maken”, aldus nog Diliën. Hij verwacht dat de ISO 19650-norm standaard gaat worden voor de hele sector en dat overheden en grote bedrijven bij het aanbesteden van hun projecten, zullen eisen dat het hele team gecertificeerd is of minimaal gescreend wordt op BIM-maturiteit.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.