Nieuws Limburg Al 88 miljoen aan coronapremies uitbetaald in Limburg

Al 88 miljoen aan coronapremies uitbetaald in Limburg

Al 88 miljoen aan coronapremies uitbetaald in Limburg

In Limburg vroegen tot nu 16.158 ondernemers een coronahinderpremie aan, waarvan er al 13.188 de premie van 4.000 euro ontvingen. Daarnaast mochten nog eens 9.931 ondernemers een dagpremie bijschrijven. Dat breng het totaal aan uitbetaalde hinderpremies voor de Limburgse bedrijfswereld op bijna 88 miljoen euro, zo heeft Unizo Limburg vernomen.

“De coronahinderpremie van 4.000 euro creëert onmiddellijk wat financiële ademruimte voor de betrokken ondernemers: enerzijds dankzij de snelle uitbetaling, anderzijds dankzij de automatische verlenging en uitbetaling van dagpremies van 160 euro”, weet Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “Meer dan welkom, maar dat zal de reguliere werking van bedrijven onvoldoende kunnen dekken. Denk maar aan vaste kosten zoals huur, water en elektriciteit, die blijven doorlopen. Daarenboven investeerden veel bedrijven in hun stock, waardoor ze nu met een grote voorraad zitten die niet verkocht geraakt.”

“Unizo Limburg blijft pleiten voor een noodfonds waarin enkele miljarden worden vrijgemaakt om de ondernemingen in de meest getroffen sectoren te ondersteunen, want anders zal het aantal faillissementen niet te tellen zijn”, stelt Lodewyckx nog. “Deze ondersteuning kan bijvoorbeeld naar het Deense model, waar ondernemers een vergoeding krijgen op basis van hun van kosten die zijn blijven doorlopen, zoals afschrijvingen, intresten en leasingkosten.”

Weigeringen
Heel wat ondernemers sloten hun zaak omwille van economische en/of veiligheidsredenen, maar krijgen nu het slechte nieuws dat ze geen recht hebben op een hinderpremie. In dat geval hebben ze éénmalig recht op de compensatiepremie, maar die bedraagt slechts 3.000 euro en kan niet verlengd worden met dagpremies. Bart Lodewyckx: “Wij vinden het dan ook belangrijk dat elke weigering tot op het bot uitgespit wordt en dat men flexibel is in de toekenning van de premie.”

Ondernemers kunnen de hinderpremie nog tot 3 juni online aanvragen op de website van Vlaio. Indien de coronamaatregelen verlengd worden, schuift de aanvraagtermijn mee op.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Dossier

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.