Nieuws Limburg “Alleen voor iedere wereldoorlog zakte economie dieper weg”

“Alleen voor iedere wereldoorlog zakte economie dieper weg”

“Alleen voor iedere wereldoorlog zakte economie dieper weg”

“Alleen in 1914 en 1939 maakte het bruto binnenlands product (BBP) een tuimeling zoals we die nu meemaken.” Dat is de conclusie van Voka Limburg na het opstellen van de conjunctuurbarometer. De vaststellingen én voorspellingen zijn desastreus. “De Limburgse economie is nu al weggezakt tot het laagste niveau in 7 jaar, en dan hebben we nog maar 2 weken van de lockdown in de cijfers opgenomen”, aldus Johann Leten.

Van de ‘zachte landing’ die eerder was voorspeld voor de komende maanden, schiet na de uitbraak van de coronacrisis niets meer over. De barometer van Voka Limburg stuikt helemaal in elkaar. Met amper 2 weken lockdown op de teller, zakte in Q1 de export met 25% en het aantal starters met 12%. Vergeleken met een jaar geleden zijn er 20% minder bedrijfsvoertuigen ingeschreven en qua personenwagens is het nog erger gesteld. Ook op de arbeidsmarkt zien we vanaf maart de eerste tekenen van een ommekeer in negatieve zin optreden.

“De enige lichtpuntjes zijn dat de export nog een beetje standhoudt en dat ook het aantal bouwvergunningen op peil blijft. Maar dat wil nog niet zeggen dat al die projecten ook aansluitend zullen uitgevoerd worden”, zegt Johann Leten.

“Deze conjunctuurbarometer ligt in de lijn van onze verwachtingen. De coronacrisis raakt onze economie hard. Als we ons willen vrijwaren van nog meer schade, dan is er politiek leiderschap nodig. We hebben dringend een slim plan nodig om onze bedrijven te heropstarten en onze economie terug te lanceren.”

De gedelegeerd bestuurder roept op tot een oefening in balans: “We moeten een gezond evenwicht afwegen tussen drie domeinen: gezondheid, samenleving en economie. Een hervatting van onze bedrijvigheid is een moeilijke oefening waarbij rekening moet worden gehouden met de sanitaire, economische en sociale risico’s. Een aantal protocollen, waarin de veiligheid primeert, moeten helpen om asap de draad op te pikken en verdere drama’s te voorkomen”, besluit Leten.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Oudsbergen
Oudsbergen

Kris Knaepen gaat Jaraco leiden

Kris Knaepen is de nieuwe algemeen directeur van aannemingsbedrijf Jaraco uit Oudsbergen. Hij werd officieel voorgesteld aan de medewerkers tijdens… Lees meer