Nieuws Limburg “Als regering banken redt, moet ze dat ook voor kmo’s doen”

“Als regering banken redt, moet ze dat ook voor kmo’s doen”

“Als regering banken redt, moet ze dat ook voor kmo’s doen”

Een soort Marshall-plan, met een noodfonds van enkele miljarden om onze kmo’s te redden. Dat is volgens Bart Lodewyckx van Unizo Limburg nodig, “want anders zal het aantal faillissementen niet te tellen zijn.”

Lodewyckx baseert zich op de honderden noodkreten die Unizo Limburg ontvangt van ondernemers die zwaar worden getroffen door de Corona-maatregelen. “Niet alleen de horeca, maar ook de sectoren die niet onder de sluitingsverplichting vallen, maar wiens business ook is ingestort, slaan massaal alarm: de eventsector, de reissector, de autocarbedrijven, de logistieke en expeditiebedrijven, heel wat productiebedrijven… Het houdt niet op”, weet Lodewyckx.

Onbetaalbaar
“Daarom dringen we bij de federale regering aan op bijkomende tegemoetkomingen, zoals vrijstelling van fiscale en parafiscale bijdragen. We eisen tevens voor deze uitzonderlijke periode de veralgemeende invoering van tijdelijke werkloosheid door overmacht. Daarnaast moet het gewaarborgd loon van grote groepen werknemers die zich ziek melden, sneller dan pas na een maand, ten laste worden genomen door het RIZIV. Voor onze getroffen bedrijven, die het zo al moeilijk genoeg hebben, is dat anders onbetaalbaar.”

Marshall-plan

“Tien jaar geleden heeft de overheid kosten nog moeite gespaard om de banken te redden. De overheid moet nu evenveel inspanningen leveren om onze kmo’s te redden”, vindt Lodewyckx. “Er moet een noodfonds komen waarin enkele miljarden worden vrijgemaakt om de ondernemingen in alle getroffen sectoren te ondersteunen, want anders zal het aantal faillissementen niet te tellen zijn. We hebben nood aan een soort Marshall-plan, als we willen dat onze economie na deze crisis terug opveert! En dat mag wat kosten”, besluit de Unizo-directeur.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Brussel, Hasselt
Brussel

A2o breekt de ban in Brussel

De architecten van het Hasseltse kantoor A2o hebben een reeks van prestigieuze projecten binnengehaald in onze hoofdstad. Zopas werd nog… Lees meer

Onderneming
Personen
Dossier

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.