Nieuws Limburg Amper 14% denkt in 2021 omzet van 2019 te halen

Amper 14% denkt in 2021 omzet van 2019 te halen

Amper 14% denkt in 2021 omzet van 2019 te halen

Zonder bijkomende maatregelen of hervormingen gaat 34% van de Limburgse bedrijven voor volgend jaar uit van minstens een kwart minder omzet dan voor de crisis. Dat zegt de nieuwe enquête van Voka Limburg. Slechts 14% denkt in 2021 de omzet voor corona te kunnen halen. De helft is overtuigd dat 2020 afsluit met minder personeel dan toen het jaar begon.

De vooruitzichten worden ondanks de versoepeling van de maatregelen niet rooskleuriger. Eén op drie Limburgse ondernemers verwacht dat ze hoogstens de helft van de omzet zullen genereren dan voor de coronacrisis. Nog eens 32% schat de omzet in vergelijking met voor de crisis tussen 50 en 75%. In het derde kwartaal verwacht slechts 9% van de Limburgse bedrijfsleiders om terug aan de omzet van voor corona te zitten, in het vierde kwartaal is dat 15%.

De grootste oorzaak (69%) voor het omzetverlies is het gebrek aan vraag. Dat resulteert op het einde van dit jaar ook in minder medewerkers, vreest de helft van de Limburgse ondernemers. “De crisis zal veel langer aanslepen dan gedacht, zegt Johann Leten. “Er zal maar een geleidelijk en traag herstel komen en de ondernemingen zijn ongerust en onzeker. Er zijn extra maatregelen nodig om de economische activiteit sneller op te krikken.”

Transformatie

De politiek is volgens Leten te weinig bezig met de essentiële vragen. “Hoe vermijden we dat er vanaf het najaar geleidelijk aan meer bedrijven herstructureren of verdwijnen, met veel jobverlies tot gevolg? En hoe vermijden we een nieuwe lockdown bij toekomstige besmettingen? Hoe gaan we onze export vrijwaren en terug op peil brengen? En hoe gaan we om met een dreigende Brexit zonder akkoord? We zien hierover veel te weinig initiatief vanwege de politiek tot nu toe. Oplossingen en keuzes voor de écht grote uitdagingen van onze maatschappij worden voor zich uit geschoven. We verwachten veel meer dan ad hoc crisisbeheer. Het wordt tijd dat een federale ‘transformatie-regering’ opstart en knopen doorhakt.”

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Oudsbergen
Oudsbergen

Kris Knaepen gaat Jaraco leiden

Kris Knaepen is de nieuwe algemeen directeur van aannemingsbedrijf Jaraco uit Oudsbergen. Hij werd officieel voorgesteld aan de medewerkers tijdens… Lees meer