afl 6 deel 2 Bernard Hallemans

Aperam en Werkhuizen Hengelhoef bouwen machine voor megaproject

De Genkse bedrijven Aperam en Werkhuizen Hengelhoef gaan een machine maken waarmee ondergronds gigantische buizen kunnen gemaakt worden. De kilometerslange tunnels moeten dienen om laserstralen door te schieten eens de befaamde Einstein-telescoop in gebruik is genomen.

Aperam en Werkhuizen Hengelhoef hebben een nieuwe techniek ontwikkeld die toelaat om onder de grond grote vacuümbuizen te produceren. En dat is precies wat er nodig is om de Einstein-telescoop te bouwen. In dit ultramodern onderzoekscentrum zal worden gezocht naar de oorsprong van het heelal, zwarte gaten en sterren. De driehoekige telescoop, met zijdes van 10 kilometer lang, wordt zo’n 300 meter onder de grond gebouwd. In 2025 beslist Europa of de telescoop op het Italiaanse eiland Sardinië, dan wel vlakbij ons in de Maas-Rijnregio zal worden gebouwd. Dat laatste zou goed nieuws zijn voor onze regio omdat er voor 2 miljard euro aan investeringen mee gemoeid is, en er 1.500 nieuwe jobs mee gecreëerd worden.

Aperam en Werkhuizen Hengelhoef kijken alvast vooruit. Na een oproep van POM Limburg hebben ze zich aangesloten bij een Duits consortium dat de ondergrondse buizen zal produceren. De Genkse ondernemingen gaan alvast een machine bouwen die het mogelijk maakt om het grootste vacuüm buizenstelsel ter wereld op grote diepte de kunnen maken. Deze baanbrekende productietechniek zal niet alleen het titanenwerk in grote mate verlichten, ook de kost zou hiermee drastisch verlagen.

CEO van Aperam Stainless Steel Europe, Bernard Hallemans (foto), legt uit: “Wij zijn heel trots om deel te nemen aan dit fascinerende project. Samen met onze lokale partners zullen we industriële- en onderzoeksmiddelen inzetten om dit initiatief te ondersteunen. Wij zijn er ook van overtuigd dat de ingezette oplossingen later hun weg zullen vinden naar andere, meer ‘traditionele’ toepassingen.”

Werkhuizen Hengelhoef stapte mee in het consortium, maar haalde ook een andere aanbesteding binnen om precisiefreeswerk uit te voeren voor ETpathfinder, het schaalmodel van de telescoop in Maastricht. Business developer Jef Hoste: “Het gaat ons om meer dan alleen het Einsteintelescoop-project. We willen ook een voortrekkersrol spelen voor andere regionale bedrijven. Dit soort projecten zijn alleen mogelijk dankzij samenwerking. En dat niet alleen door de Limburgse parels, maar ook over de landsgrenzen heen. We hebben in onze regio meer potentieel dan we zelf beseffen, en projecten als deze zijn ideaal om onze kennis te bundelen. Enkel zo kunnen we de prestigieuze Einsteintelescoop naar onze regio halen.”