Aperam wordt nieuwe naam ALZ

ArcelorMittal heeft de Europese prospectus bekendgemaakt waarmee het de afdeling voor roestvrij staal wil afsplitsen van de andere divisies en naar de beurs brengen. De nieuwe naam van deze bedrijfsentiteit, waar ook het vroegere ALZ in Genk onder valt, is Aperam. De nieuwe tak heeft naast Genk een vijftal andere grote industriële vestigingen in Frankrijk en Brazilië, samen goed voor zo'n 10.000 werknemers. In 2009 haalde Aperam een omzet van 4,2 miljard dollar. ArcelorMittal kondigt gelijktijdig aan dat het voor deze divisie een besparingsplan heeft opgesteld dat door kostenreductie en productiviteitsverhoging in totaal zo'n 250 miljoen dollar moet opleveren. Er wordt ook gesproken over een investering van 62 miljoen dollar in het Franse Gueugnon en het tijdelijk sluiten van de koudwalserij in Isbergues (ook Frankrijk).
"Aperam heeft meer groeipotentieel en meer kansen op zelfstandige basis," zei ArcelorMittal-CEO Lakshmi Mittal donderdag in een toelichting op de afsplitsing. "Het zal ervoor zorgen dat we met onze activiteiten in roestvrij staal de wereldwijde marktleider worden.''

Op 25 januari zullen de aandeelhouders van ArcelorMittal de beursgang officialiseren. Aperam zal worden genoteerd op de beurzen van Amsterdam, Parijs en Luxemburg. In de VS worden de aandelen 'over the counter' verkocht.