Arbeid belangrijk als therapie in psychiatrie

Het stimuleren en begeleiden van arbeid blijkt een uitstekende therapie om mensen met geestelijke gezondheidsproblemen opnieuw op het juiste spoor te krijgen. Dat stelt de psychiatrische ziekenhuisgroep Asster (fusie van PZ Sancta Maria en PC Ziekeren) naar aanleiding van de opening van een nieuw therapiegebouw in Sint-Truiden.

Na een hevige brand in 2004 had de ziekenhuisgroep Asster in Sint-Truiden nood aan een nieuw centraal therapiegebouw. Vandaag is het project van 3,7 miljoen euro helemaal klaar. Een essentieel onderdeel van de therapie die de patiënten met geestelijke gezondheidsproblemen als psychoses, depressies of verslavingsproblemen, hier zullen genieten, is de begeleiding naar het instappen en behouden van werk. "Naast de economische betekenis, waarbij arbeid zorgt voor inkomen, is er ook de psychosociale invloed, waarbij werk mogelijkheden biedt voor sociale contacten, een zinvolle dagbesteding, of het verhogen van het zelfwaardegevoel", zei algemeen directeur Jaak Poncelet.

Asster maakt er op diverse manieren gebruik van. Een eerste vorm is de pure arbeidstherapie, waarbij patiënten in verschillende werksituaties worden geobserveerd en zo aan individuele problemen wordt gewerkt. Een tweede manier is arbeidstraining- en trajectbegeleiding, die focust op arbeidsattitudes om een reguliere job te kunnen opnemen. Op 9 jaar tijd heeft Asster 1190 patiënten zo geholpen. Tot slot is er de arbeidszorg, die via tewerkstelling op een zinvolle wijze, structuur brengt in het soms chaotische leven van de patiënt. De VDAB schat dat zo'n 2000 werkzoekenden in Vlaanderen hier nood aan hebben.

Asster gaat samen met een breed netwerk van partners in de sociale en reguliere economie, deze vormen nu verder uitbouwen. Of met andere woorden: één van de grootste hits van Juul Kabas letterlijk toepassen...