Nieuws Limburg Arbeidsmarkt bedreigt Limburgse economie

Arbeidsmarkt bedreigt Limburgse economie

Arbeidsmarkt bedreigt Limburgse economie

Uit een economische ’toekomstindicator’ die Voka Limburg samen met de Universiteit Hasselt heeft ontwikkeld, blijkt dat vooral de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel een rem op de regionale groei kan betekenen. Op vlak van innovatie en internationalisering scoort Limburg wel goed, zo werd maandagmiddag verteld op een persconferentie in aanwezigheid van minister-president Kris Peeters.

Voka-Kamer van Koophandel Limburg had aan de Universiteit Hasselt gevraagd om op basis van 3 parameters, met name het aanwezige talent, de innovatiekracht en de internationalisering, de economische toekomst van Limburg te voorspellen. Uit de conclusies, gebaseerd op de vergelijking van 22 deelindicatoren, blijkt vooral dat de arbeidsmarkt een probleem dreigt te worden. “Het aantal vacatures per werkloze, het aantal jongeren dat instroomt ten opzichte van het aantal ouderen dat met pensioen gaat, en de belangstelling voor TSO- en BSO-onderwijs zijn veel lager dan elders in Vlaanderen”, zegt Jeroen Bloemen van Voka-Kamer van Koophandel Limburg. “Daardoor kleurt de talent-indicator van onze barometer negatief.”

Op andere vlakken scoort Limburg dan weer beter dan het Vlaamse gemiddelde. “Qua innovatie is de vooruitgang in deze provincie spectaculair”, aldus nog Bloemen. “Dat is ook te merken aan de toegenomen subsidies die hiervoor ontvangen worden. Goed nieuws komt er ook van de export, aangezien zowel het aantal exportcertificaten als de waarde ervan, nooit zo hoog geweest zijn in Limburg.”

Aan de aanwezige minister-president Kris Peeters, die de organisatie overigens feliciteerde met de uitwerking van deze studie, en aan gouverneur Reynders vroeg Voka-Kamer van Koophandel Limburg verdere inspanningen om meer en juist geschoolde jongeren klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Uiteraard wil de organisatie ook zelf dit kompas ter hand nemen om acties op te baseren voor een betere economische toekomst.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.