Nieuws Limburg Arcomet gaat eigen torenkranen produceren

Arcomet gaat eigen torenkranen produceren

Arcomet gaat eigen torenkranen produceren

Arcomet in Beringen heeft alle distributiecontracten met fabrikanten van toren- en snelbouwkranen opgezegd. Het bedrijf gaat zich vooral bezighouden met de verhuur en de service van de kranen (waarin het overigens op wereldvlak de grootste onafhankelijke speler is). “Sinds de crisis in september 2008 is de verkoop van zowel nieuwe als gebruikte kranen weggevallen en de verwachting is dat deze activiteiten niet meer structureel zullen terugkomen in de toekomst,” aldus gedelegeerd bestuurder Dirk Theyskens in zijn jaarverslag 2010. “Verkoop van bouwkranen is vandaag eerder exceptioneel dan courant geworden, zowel qua aantal kranen als qua aandeel in de totale omzet. Daarom zijn we gestopt als distributeur van andere kranenmerken. Alle distributiecontracten met fabrikanten werden opgezegd, vooral door de stringente minimum aankoopverplichtingen. In tijden van crisis is het onverantwoord om verplichtingen aan te gaan voor minimale hoeveelheden. Daar doen wij niet aan mee.”

Arcomet produceert wel nog eigen kranen. “Meer nog, we gaan begin volgend jaar de serieproductie opstarten van ons eigen gamma torenkranen,” zegt Dirk Theyskens. “In september wordt het prototype hiervan voorgesteld op een beurs in Kortrijk.”
Tegen die tijd moet de conjunctuur weer aantrekken, want in 2010 lag de verkoop van kranen wereldwijd ‘op zijn gat’.

Wat het resultaat van Arcomet betreft, heeft het bedrijf in het crisisjaar 2010 enkele waardeverminderingen geboekt. “We dienen onze afschrijvingen (ook op participaties) hierop af te stemmen,” zegt de CEO. Door deze financiële operaties geven de jaarcijfers een vertekend beeld, met enkele flinke verliesposten. “We liggen daar niet echt van wakker. De cashflow blijft positief, en dat is belangrijk. In 2011 draait het operationele heel goed, dus pikken we samen met de rest van de bouwsector de draad van voor de crisis snel weer op,” besluit Dirk Theyskens.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.