Nieuws Limburg Bart Claes vindt opheffen bescherming onbegrijpelijk

Bart Claes vindt opheffen bescherming onbegrijpelijk

Bart Claes vindt opheffen bescherming onbegrijpelijk

Ondanks een ruime meerderheid van schuldeisers die voor het reorganisatieplan van het cateringbedrijf Bart Claes nv heeft gestemd, heeft de rechtbank in Tongeren het plan maandagmorgen niet gehomologeerd. Daardoor wordt de bescherming tegen de schuldeisers die de noodlijdende nv heeft aangevraagd, voorlopig opgeschort. Bart Claes kan wel nog in hoger beroep gaan.

De nv Bart Claes, die behoort tot de grote Limburgse horecagroep van de gelijknamige eigenaar, is er niet in geslaagd de rechter te overtuigen om een reorganisatieplan goed te keuren waarin het kwijtschelden van belangrijke schulden (2,4 miljoen op een totaal van 2,8 miljoen) centraal staat. Daardoor is de bescherming tegen schuldeisers, die van kracht was sinds december 2011, nu opgeheven. Deze kan alleen door een hoger beroep van Bart Claes opnieuw worden ingesteld. Intussen kunnen schuldeisers wel het faillissement aanvragen als zij dat willen.

Vorige week verklaarden nochtans 135 van de de 144 schuldeisers zich akkoord met het ingediende reorganisatieplan. Dit ondanks kritische bedenkingen van het openbaar ministerie, de gerechtsmandataris en de gedelegeerd rechter. De positieve stemming werd maandag echter niet door de rechtbank gehomologeerd, wegens “strijdigheid met de openbare orde”. De rechter vindt het plan in de huidige vorm onaanvaardbaar. Er wordt vooral gestuikeld over het feit dat Claes eerst vorderingen van eigen vennootschappen in zijn cateringgroep heeft voldaan, en dus zichzelf betaalde boven andere schuldeisers. Zo werd het passief van 2,8 miljoen euro opgebouwd binnen 1 vennootschap met erg weinig activa, terwijl andere vennootschappen werden aangezuiverd. De rechtbank is van oordeel dat een dergelijke constructie, in verhouding, een te grote inspanning vraagt van de schuldeisers.

Onbegrijpelijk!
“Dit hadden we helemaal niet zien aankomen,” reageert Bart Claes. ”Het is dan ook volslagen onbegrijpelijk. Ons reorganisatieplan is in volle uitvoering en werpt duidelijk vruchten af. We hadden een heel sterk eerste kwartaal en maar liefst 94% van de schuldeisers gaven ons vorige week nog hun volste vertrouwen. Ik begrijp het echt niet. De voorbije maanden hebben we in alle openheid keihard gewerkt onder toezicht van twee gerechtsmandatarissen. Zij hebben ons continu begeleid bij het opstellen van een reorganisatieplan dat in elk opzicht voldoet aan de Wet betreffende de Continuïteit van de Ondernemingen (WCO).”

Het bedrijf heeft nu acht dagen om zich te beraden. Dan moet het laten weten of het tegen deze uitspraak in beroep gaat. “In oktober vieren we ons 25-jarig bestaan,” geeft Bart Claes zich alvast niet gewonnen. “En iedereen die een feest of evenement heeft geboekt in een van onze uitbatingen mag gerust zijn: dat feest zal plaatsvinden! Daar sta ik voor garant. Als 94% van de ondernemers met wie we al jarenlang nauw samenwerken ons hun vertrouwen geven en zeggen dat dit bedrijf moet voortbestaan, dan komt dit vonnis ons verschrikkelijk onlogisch over. Als ondernemer blijf ik er staan voor mijn klanten, samen met mijn medewerkers en mijn collega ondernemers. En dat zal ook nu zo zijn.”

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.