Bedrijf achter muziekdienst failliet, overnemers niet

De rechtbank in Hasselt heeft donderdag de firma XmusiX Belgium failliet verklaard. Het gaat om het bedrijf van Wim D. dat muziekdiensten aanbood aan horecazaken, maar in een juridisch dispuut verzeild is geraakt met Kurt Marschou, de oprichter en de eigenaar van de naam XmusiX (dus zonder toevoegsel 'Belgium'). De klanten zijn intussen -naargelang de twee twistende partijen- overgeheveld naar Yomie en Tunify, twee diensten die -ondanks corona- nog op volle toeren draaien...

XmusiX werd opgericht door Kurt Marschou die software ontwikkelt voor muziekdiensten. "Op 31 januari dit jaar hebben we onze licentie doorgegeven aan Yomie, een bedrijf onder de vleugels van IT-huis Aarixa in Herk-de-Stad", aldus Marschou. "Tot op vandaag is dat de rechtmatige opvolger van XmusiX."

Er kwam echter een kink in de kabel. "Wim D. was een klant van mij, die tot 31 januari dit jaar reseller was van Xmusix, onder de naam XmusiX Belgium", zegt Marschou uit. "Hij moest vanaf 1 februari met die naam stoppen, maar heeft dat niet gedaan en in de verwarring, zoveel mogelijk klanten overgeheveld naar Tunify in Houthalen-Helchteren." Bij Tunify, één van de marktleiders in deze diensten, zeggen ze dat de klanten hen rechtmatig werden aangeboden en zij alles in het werk hebben gesteld om de continuïteit te verzekeren. Als naam voor deze klantengroep wordt nog steeds 'XmusiX Belgium Powered by Tunify' gebruikt.

“De situatie heeft tot een rechtszaak geleid tegen Wim D. over het onrechtmatig gebruik van de naam XmusiX en over het inpikken van de klanten”, zegt Kurt Marschou (foto). “Hiervoor is hij veroordeeld, met een grote schadevergoeding tot gevolg. Vandaar dat de vennootschap XmusiX Belgium nu failliet is verklaard.” Wim D. ziet dat anders en zegt recht in zijn schoenen te staan. Hij zal de juridische procedures volgen.

Het belangrijkste is dat er voor de honderden klanten geen gevolgen zijn. Zowel de horecazaken die vandaag onder Tunify vallen, als zij die bij Yomie zijn ondergebracht, worden bediend door een gezond bedrijf. Over de juridische geschillen kunnen nog wel een aantal plaatjes grijsgedraaid worden…