Leten-houdt-zich-FIT-300×199

Bedrijfsleiders geven FIT goede raad over export

Kersvers gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade (FIT) Claire Tillekaerts was woensdag te gast in Hasselt waar ze van de Limburgse bedrijven een wetenschappelijk onderbouwde input ontving om haar toekomstige exportbeleid op te stoelen.

Op uitnodiging van Voka Limburg zat Claire Tillekaerts woensdag aan tafel met enkele exporterende bedrijfsleiders, die vanuit de praktijk enkele suggesties meegaven om het Vlaamse exportbeleid kracht bij te zetten. Hoewel ze doorgaans tevreden zijn over het advies en de ondersteuning van het FIT bij hun zoektocht in buitenlandse markten, vinden de exporteurs dat de contacten in een vroegere fase moeten plaatsvinden. Verder is er verbetering mogelijk om binnen te dringen in het netwerk van buitenlandse ondernemersnetwerken en overheidsinstanties. Het opstellen van een lijst met do's en don'ts om bepaalde markten te benaderen, zou een waardevol instrument kunnen zijn. De Limburgse bedrijfsleiders pleitten bij Claire Tillekaerts ook voor meer eenduidigheid in de subsidiëring van exportbevordering, aangezien die nu als te veel versnipperd wordt ervaren. Tot slot mag ook het totaalpakket van de dienstverlening van het FIT beter bekendgemaakt worden.

De gedelegeerd bestuurder van FIT kreeg bovendien een recente enquête voorgeschoteld over export, uitgevoerd door de Universiteit Hasselt. Die toont aan dat het succes van export staat of valt bij de investeringen in lokale marketing, mankracht en tijd. Het uittekenen van een businessmodel dat specifiek is afgestemd op de exportmarkt, is daarbij cruciaal. Claire Tillekaerts was opgetogen over de input en beloofde er rekening mee te houden.