Nieuws Limburg Bedrijven in de shit na fraude met mest

Bedrijven in de shit na fraude met mest

(Foto: www.pexels.com)

Bedrijven in de shit na fraude met mest

Onder meer in Maaseik werden donderdag huiszoekingen en arrestaties verricht om een internationaal netwerk van zwendel met mest bloot te leggen. Er zijn biogasbedrijven, verwerkers en een labo bij betrokken, zo meldt Het Belang van Limburg.

Twee Belgische mestverwerkers met takken in Nederland en gigantische spelers op de internationale markt, pleegden op grote schaal fraude. Beide groepen zijn duidelijk met elkaar verweven via gemeenschappelijke aandeelhouders en konden, doordat ze binnen elk onderdeel van de landbouw actief zijn, de sector van A tot Z manipuleren. Terwijl ze hun mestzwendel opbouwden streken ze ook nog een grote bedragen aan Vlaamse subsidies op via mogelijk inferieure groene stroom die ze met biogascentrales opwekken.

De zeventien verdachten die allen actief zijn als bestuurders binnen een wirwar van gedeelde vennootschappen in België en Nederland, werden donderdag gearresteerd. Ze verdienden volgens de speurders massa’s geld door te sjoemelen met de mestafvoer en de verwerking daarvan. Ze deden dat concreet door mesttransporten niet te registreren en analyseresultaten van de staalnames te vervalsen. Hiervoor kregen ze mogelijk hulp van een door de overheid erkend labo. Concreet komt het er op neer dat ze geld verdienden aan mest die niet naar de verwerkingsbedrijven ging, zoals op papier stond aangegeven, maar werd verspreid over de akkergronden. Die ‘zwarte’ transporten gingen ook de landsgrenzen over.

Er werden nog andere onregelmatigheden vastgesteld. Zo werden meerdere niet aangegeven en ongecontroleerde afvalstromen verwerkt door de biogascentrales van de bedrijven. Zo ontvingen de bedrijven groene stroomsubsidies voor gas dat is gemaakt van inferieure grondstoffen en dus een lagere kwaliteit van biogas oplevert.

Voor de invallen en aanhoudingen gingen de speurders onder meer langs in Maaseik bij een mestverwerkend bedrijf op het industrieterrein Jagersborg. Deze vestiging is een onderdeel van een grote groep uit de Waaslandhaven. De verdere gerechtelijke procedure is nu in gang gezet.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.