(Foto: Truineer.be)

Bellings bekroont beste brasserieën aan ’t zeetje

De Limburgse sterrenchef Luc Bellings heeft een nieuw boek klaar: de beste brasserieën van de Belgische kust. Bij de absolute top staat ook een zaak in Limburgse eigendom: De Blauwe Vogel in Nieuwpoort.

Bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts is de nieuwste editie verschenen van wat stilaan een klassieker wordt: De beste brasserieën aan de Belgische kust, geselecteerd door sterrenchef Luc Bellings. De patron van voormalige zaken in Hasselt als Savarin, De Vork en Aan Tafel, zegt zelf dat hij zijn hart verloren heeft aan de Belgische kust. Volgens Bellings stijgt het niveau van de gastronomie er jaar na jaar. De bijna 70 adressen van tearooms en brasserieën die in het boekje zijn opgenomen, verdienen volgens de topchef een bijzondere plaats.

Maar dan zijn er nog de uitschieters, en dat zijn er 15. "Ik heb ook mijn favoriete eetplekjes", laat Bellings weten. "Adresjes waar professionalisme, een leuke sfeer, een evenwichtige prijs-kwaliteitverhouding en een onvergetelijke culinaire ervaring hand in hand gaan." Daarbij ook De Blauwe Vogel, de brasserie met pannenkoekenhuis in Nieuwpoort van de Truiense familie Carlier (foto). De beste 15 zijn volgens Bellings:

Oostduinkerke: Caricole

Knokke: Bistrol, Bistro Chou en Cédric

Zeebrugge: Nelson

Westkapelle: JETT

Nieuwpoort: De Blauwe Vogel, De Wasserette

De Haan: De Kruidenmolen

Ramskapelle: De Kruier

Koksijde: De New Kokkel

Oostende: Madam Kroket

Damme: Mout, Siphon, De Lamme Goedzak