Beloftevolle spin-off van UHasselt in faling

Amper een jaar geleden werd Lumoza nog genoemd bij de 10 meest beloftevolle spin-offs in Vlaanderen. Het bedrijf uit Genk dat elektronica maakt die gewoon uit een printer rolt, heeft de hoge verwachtingen niet kunnen inlossen. De rechtbank van Koophandel in Tongeren verklaarde de onderneming failliet.

Lumoza werd medio 2009 als uitloper van wetenschappelijk onderzoek, opgericht door Wouter Moons, en dit met de steun van Imec en de UHasselt. De printbare elektronica die Lumoza ontwikkelt, bestaat uit inkt met partikels van zonnecellen, sensoren en andere elektronica. Dit mengsel wordt vervolgens in heel fijne laagjes gedrukt worden op reclamedragers. Op die manier kunnen onderdelen van een reclamepaneel, maar ook bijvoorbeeld delen in het dashboard van een wagen, licht geven.

wouter-moonsLRM
De technologie is erg veelbelovend. Het investeringsfonds KMOFIN2, waarin LRM, PMV en de UHasselt participeren, stopte recent nog 500.000 euro in het bedrijf. Aanvullend kon nog eens een schijf van 500.000 aan extra achtergestelde leningen worden opgevraagd. Lumoza verliet daarop het Wetenschapspark en vestigde zich in Genk, waar een eigen drukkerij zou opgericht worden.

Overnemer
"Maar technische problemen hebben ons genekt," zegt oprichter Wouter Moons. "Daardoor bleef de laatste schijf van de financiering achter, waardoor we de lening niet konden terugbetalen. De leveranciers en het personeel zijn betaald." Alleen het overheidsgeld gaat dus in rook op. Moons gaat nu samen met CEO Rik Verbeemen op zoek naar een overnemer. "Of we starten een nieuw bedrijf, waarbij we toch een variante van de huidige technologie gaan gebruiken," aldus nog Moons. "We hebben een procédé dat nog beter is, maar onze partners in Lumoza zagen dat niet echt zitten."