Nieuws Limburg Beringen wordt Mekka van de recyclage

Beringen wordt Mekka van de recyclage

Beringen wordt Mekka van de recyclage

In Beringen is zopas de eerste steen gelegd van Ecoo Beringen, een gloednieuw centrum voor de recyclage van de plastic folie, die voortaan in de Nieuwe Blauwe Zak mag gestopt worden. Het gaat om een investering van maar liefst 42 miljoen euro, goed voor 30 nieuwe jobs. Het goede nieuws voor de Limburgse economie is dat rond het nieuwe centrum een cluster van bedrijven zal uitgebouwd worden, zodat de hele regio kan meegenieten van dit unieke en innovatieve recyclage-project.

Het zakje van je salade, de folie rond je suikerwafel of de plasticverpakking die 6 flessen water samenhoudt: dat afval zal weldra vanuit heel België naar Beringen worden vervoerd. In een unieke installatie wordt het polyethyleen verwerkt tot een granulaat, dat als grondstof dient voor nieuwe producten.

“Deze nieuwe fabriek biedt heel wat opportuniteiten aan Limburgse bedrijven die willen inspelen op dit proces, bijvoorbeeld door het gerecycleerd materiaal te gebruiken in hun productie”, zegt Patrick Laevers, CEO van Fost Plus, de organisatie die instaat voor de inzameling en sortering van het verpakkingsafval. “Het is de bedoeling om in Beringen een ‘recyclage-hub’ uit te bouwen met diverse partnerbedrijven, die zowel binnen onze muren als in de omgeving, een toegevoegde waarde kunnen leveren. Ik denk aan de buren van Borealis, maar ook kmo’s kunnen deel uitmaken van onze cluster. Het moet een hefboom zijn voor verdere innovatie en nieuwe business. Belangrijk, want anders was deze activiteit naar het buitenland verhuisd.”

Het megaproject past in een breed strategisch plan dat Fost Plus samen met de industrie en handel momenteel in de praktijk omzet. “De ambitie is om voor elke verpakking een recycleerbaar alternatief te voorzien”, stelt Laevers, die in Limburg is gekend als voormalig bestuurder-directeur van Group Machiels en investeerder bij Groenbedrijf Jos Vanvlierden. “We gaan resoluut voor een circulaire economie. De Nieuwe Blauwe Zak, waar nu dus alle PMD én zachte plastics in mogen, is een volgende stap. Daarbij is het belangrijk dat we uniformiteit in België creëren. De zakken gaan naar 5 nieuwe sorteercentra, waarna het totale volume van de gemengde polyethyleen-stroom, goed voor 42.000 ton per jaar, naar de nieuwe fabriek in Beringen komt. Dat volume is nodig om economisch rendabel te zijn.”

Het was Vlaams minister Zuhal Demir die donderdag de eerste steen mocht leggen. Ze werd daarbij geassisteerd door Patrick Laevers (Fost Plus), Philip Peeters (Biostoom Beringen) en Koen Verhaert (Ecoo Group). “Nergens wordt er méér huishoudelijk verpakkingsafval selectief ingezameld dan in Vlaanderen en België”, weet Zuhal Demir. “Dankzij de Nieuwe Blauwe Zak wordt het nog eenvoudiger voor de burger om altijd en overal verpakkingsafval correct te sorteren. En worden we voorloper in Europa. Nu al halen we een recyclagepercentage van 51% voor plastic verpakkingen. Met het nieuwe centrum, dat in januari operationeel moet zijn, drijven we die score vast en zeker hoger op.”

Reageer op dit bericht

Reacties

Pierre V. 2021-05-20 23:27:32

Beringen is al Mekka en Leopoldburg Medina

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.