thermoguider

Bestuurders schuldig aan verduistering

De rechtbank in Hasselt heeft 2 bestuurders van het voormalige bedrijf EMC Medical Instruments veroordeeld tot het terugbetalen van een fikse som die ze aan de vennootschap onttrokken hebben. De eis van een 40-tal burgerlijke partijen, die geïnvesteerd hadden in de Limburgse onderneming en hun geld terugeisten, werd in eerste aanleg afgewezen.

Er is al heel veel gezegd en geschreven over EMC Medical Instruments, het bedrijf dat werd opgericht door Maaseikenaar Koenraad Kunnen (56). De firma had een medisch toestel ontwikkeld om via gecontroleerde koeling, de zwelling in gekwetste ledematen als knieën, enkels of kaken spectaculair te verminderen. Heel wat mensen, waaronder topsporters en medisch geschoolden, geloofden sterk in de beloftevolle toekomst van het toestel, en legden een aardige som in de pot als investering. Zo bedroeg het startkapitaal voor de productie enkele miljoenen euro. Koenraad Kunnen had naar verluidt een distributie-overeenkomst afgesloten met een totale waarde van 156 miljoen. Maar nog voor die deal werd getekend, werd Kunnen buitenspel gezet in zijn eigen bedrijf, en namen andere bestuurders zoals de gekende Kempense ondernemer J.D en Limburger S.R. de touwtjes in handen. In plaats van uit te groeien tot een wereldwijd succes, smolt het kapitaal als sneeuw voor de zon. Uiteindelijk werd EMC Medical Instruments failliet verklaard, en waren alle investeerders hun geld kwijt.

De rechter acht het nu bewezen dat bestuurders J.D. (68) uit Aartselaar en S.R. (63) uit Heusden-Zolder onrechtmatig geld uit de kas van EMC hebben gehaald in hun eigen voordeel. Een som van 50.000 euro die bewezen werd, dient te worden terugbetaald. Het geld gaat naar de curatoren van het faillissement, die bevoorrecht schuldeiser zijn. De veroordeelde bestuurders moeten niet naar de cel omdat het proces lang op zich heeft laten wachten. Volgens de tegenpartijen zijn het echter de beklaagden die de termijnen hebben gerekt. Een discussie die in beroep zeker zal aangekaart worden, alsook de zoektocht naar de overige verdwenen miljoenen.

De rechter in eerste aanleg ging niet in op de eis van Koenraad Kunnen en andere burgerlijke partijen om hun inleg en misgelopen inkomsten door de afgesprongen deal, in totaal meer dan 10 miljoen euro, te recupereren. Daarvoor zouden de bewijsstukken ontbreken. Ook dit aspect zal in de verdere rechtsgang vast en zeker opnieuw op tafel komen, aldus de aanleggers. En zo heeft het dossier alvast enkele veroordelingen opgeleverd, maar is het laatste woord hierover nog lang niet gezegd.

GeHo/K.Me