Nieuws Limburg Bierkaai sluit tot er voldoende personeel is

Bierkaai sluit tot er voldoende personeel is

Bierkaai sluit tot er voldoende personeel is

Uitbater Luc Van Esch kondigde het aan op Facebook: het succesvol fietscafé De Bierkaai aan het Albertkanaal in Viversel (Heusden-Zolder) sluit de deuren tot 1 oktober. Nochtans zitten de terrassen er elke dag meer dan vol. “Ik vind geen betrouwbaar personeel. Als ik die klanten niet fatsoenlijk kan bedienen, zonder dat ze uren moeten wachten, dan hoeft het voor mij niet,” zegt de moedeloos klinkende ondernemer Luc Van Esch.

Vijf jaar geleden begon Luc Van Esch met zijn echtgenote Mireille Peetermans aan het avontuur ‘De Bierkaai’, een fietscafé vlakbij het Albertkanaal in Viversel, op een knooppunt van het Limburgse fietsroutenetwerk. Van Esch is een bezige ondernemer. Tot vorig jaar baatte hij met succes een supermarkt van AD Delhaize in Zonhoven uit, met 35 personeelsleden. Ondertussen stampte hij zijn eigen softwarebedrijf HostYou uit de grond. Daarnaast was hij met Zonderik ook een succesrijk regionaal bierbrouwer, die heel wat prijzen wist weg te kapen. Daarmee was de stap naar de horeca logischerwijze gezet. De Bierkaai werd een schot in de roos. En niet alleen in de zomer. Dankzij het après-skiconcept – met personeel in traditionele Oostenrijkse klederdracht – wist De Bierkaai ook in het winterseizoen heel wat volk te lokken.

luc van eschNoodstop
Maar nu trekt Van Esch de stekker er voor een paar maanden uit. “We moeten sluiten wegens succes,” klinkt het wat moedeloos. “Neen, aan een gebrek aan klanten ligt het niet. Die zijn er meer dan genoeg. Maar ik wil mijn klanten fatsoenlijk bedienen. Als ze uren moeten wachten omdat ik geen personeel kan vinden waar ik op kan rekenen, dan hoeft het voor mij niet. Dan maak ik liever een noodstop”, zegt Van Esch. “De afgelopen drie maanden heb ik hier via allerlei kanalen minstens 25 kandidaten over de vloer gekregen. Maar ze komen niet opdagen, of houden het na een dag of wat voor bekeken. Ligt het aan mij, vraag ik me dan af.”

De drie personeelsleden in vaste dienst verliezen hun job niet, zij worden een paar maanden technisch werkloos. Vanaf 1 oktober opent De Bierkaai normaliter weer de deuren. “Ik vecht niet tegen de bierkaai, ik vecht vóór De Bierkaai,” zegt Van Esch vastberaden. “Ik hoop dat tegen die tijd een aantal tewerkstellingsregels voor de horeca zoals beloofd versoepeld zijn. Tegen dan heb ik ook mijn witte kassa, ze is aangevraagd en toegezegd.” Ligt daar dan de kern van het probleem? “Ik heb mijn personeel altijd betaald volgens de regels,” zegt Van Esch met de hand op het hart. “Ik ben ervan overtuigd dat het bedrijfseconomisch ook kán. Ik besef ook dat niet iedereen het met mij eens is.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.