Nieuws Limburg “Bittere bijsmaak” voor beperkte uitbreiding van industrie Zolder-Lummen Zuid

“Bittere bijsmaak” voor beperkte uitbreiding van industrie Zolder-Lummen Zuid

“Bittere bijsmaak” voor beperkte uitbreiding van industrie Zolder-Lummen Zuid

Zowat 27 hectare van het industriegebied Zolder-Lummen Zuid zal uiteindelijk overblijven om economische activiteiten te ontwikkelen. De overige 75,5 hectare van het industrieterrein tussen het Albertkanaal en de E313 wordt omgezet in natuurgebied. Dat heeft Vlaams minister Zuhal Demir vrijdag bekrachtigd. Voor de werkgeversorganisaties heeft de toewijzing een ‘bittere bijsmaak’.

Er is al vele jaren discussie over het immense terrein, dat destijds werd gecreëerd bij de aanleg van het kanaal en de autosnelweg. Omdat er in -de als industriegebied ingekleurde- zone niet direct economische activiteiten werden ontwikkeld, groeiden er spontaan bomen en struiken. Ook de plas die Het Koet wordt genoemd en op warme dagen veel (illegale) zwemmers aantrekt (foto), ligt midden in dit gebied. Doorheen de jaren zijn er compromissen gesloten om een deel van het gebied te vrijwaren als natuur en niet de hele zoekzone van het Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA) in te kleuren als industrie. Zo werd er een doorbraak bereikt in de SERR, waarin vakbonden en werkgevers afspraken maken over de socio-economische dossiers voor Limburg. Ook in de SALK-expertengroep werd in 2015 hierover eensgezindheid bereikt. Het akkoord, bestaande uit de omzetting van zowat 3/4 naar natuurgebied en 1/4 behoud van industriegrond, werd in januari 2018 door toenmalig minister Kris Peeters geofficialiseerd.

Vlaams minister Zuhal Demir heeft de afspraken nu definitief vastgelegd. Er komt bovendien nog 10 hectare aan compenserende natuur bij, aangevuld met nog eens een paar tientallen hectare landbouwgrond die worden omgezet in natuur. De werkgeversorganisaties zijn tevreden dat met deze beslissing de ontwikkeling van een economisch belangrijke zone van start kan gaan. Gezien de ligging aan het kanaal kunnen hier immers watergebonden en dus duurzame logistieke activiteiten worden ontwikkeld.

Toch zit Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg met een dubbel gevoel: “We zijn uiteraard tevreden dat nu tenminste een deel van dit uniek gelegen terrein wordt ontwikkeld als bedrijventerrein, maar het potentieel was véél groter. Van de bruto oppervlakte van 102 ha wordt er nauwelijks 27 ha voorzien als watergebonden industrieterrein. Het maximaler aanwenden van de aanwezige unieke potentie van dit terrein had een nog grotere ‘boost’ kunnen geven aan de economische slagkracht van Limburg. Maar ook de nu te ontwikkelen nieuwe terreinen vormen ongetwijfeld een unieke troef om belangrijke investeringsprojecten en nieuwe bedrijven met extra tewerkstelling aan te trekken.”

Johann Leten van Voka vindt dat ook: “De ontwikkeling voor het industriegebied Zolder-Lummen-Zuid ligt nu dus binnen handbereik, en dat is goed nieuws. Toch heeft deze ‘overwinning’ een bittere bijsmaak. We mogen niet vergeten dat van de 100 beschikbare hectare er ‘slechts’ 27 aan de industrie wordt toegewezen. Maar deze doorbraak blijft, ondanks de downsizing, belangrijk. Enerzijds om extra bedrijfsruimte te creëren, en anderzijds om watergebonden transport te faciliteren. Een gedeelte van de goederen en producten kunnen per schip aan- of afgevoerd worden, waardoor ook de mobiliteitsdruk op de wegen afneemt”, besluit Johann Leten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.