Bling Bling in Azië komt Neste Oil goed uit

Hoe 'dikker' de auto's die voor de Aziatische markt geproduceerd worden, hoe beter voor Neste Oil in Beringen... "Sinds in de tweede helft van 2010 de vraag naar voertuigen daar opnieuw sterk is toegenomen, gaat het ook met onze omzet weer beter," zegt Ivo Smeets, algemeen directeur van Neste Oil. "Waar een kleine stadswagen maar 5 liter olie nodig heeft, loopt dat voor een 4x4 al snel op tot 25 à 30 liter. Het aandeel van de benodigde synthetische olie die wij hier maken, stijgt dus mee met de algemene vraag."

Wie puur op de cijfers van Neste Oil in Beringen afgaat, zal zich zorgen maken, aangezien de omzet in 2004 nog 300 miljoen euro bedroeg, en tegenwoordig (2009) 'amper' 45 miljoen in de boeken is terug te vinden. "Een louter boekhoudkundige operatie," verduidelijkt Ivo Smeets. "Vroeger kwam de volledige aan- en verkoop in ons resultaat, terwijl nu het merendeel via ons moederbedrijf in Finland verloopt."

Het gaat dus nog steeds prima met de vestiging in Beringen. "En we hebben ook uitstekende vooruitzichten, want de synthetische olie wint alsmaar meer aan belang. Door ons product te gebruiken, worden de uitlaatgassen schoner en zullen de auto's minder verbruiken. Onze olie is ook een ideale oplossing om compacte motoren te bouwen met een hogere verbranding. Wij zijn dus al 20 jaar bezig met de trend naar meer milieuvriendelijke en energiezuinige toepassingen," aldus nog Ivo Smeets. "Aangezien het nog wel een hele tijd zal duren eer de elektrische auto een definitieve doorbraak kent, is onze olie het meest duurzame alternatief."