Het was in volle lockdown dat het systeem van het overbruggingsrecht voor zelfstandigen op poten werd gezet. Doel was om een financieel duwtje in de rug te geven in tijden van grote onzekerheid. Het systeem berustte onder meer op een verklaring van eer. “Hierdoor was er ruimte voor misbruik”, sprak de advocaat van enkele burgerlijke partijen maandag in de Hasseltse rechtbank. De beklaagde werkte bij een boekhoudkantoor. Hij misbruikte er de ondernemingsnummers van zelfstandigen om de uitkeringen op zijn eigen rekening in ontvangst te nemen.
Gokverslaving
Het bedrog kwam aan het licht nadat een gedupeerde de uitkering drie maanden lang had ontvangen. De volgende acht maanden kwam er niets meer binnen en de man trok aan de alarmbel. Hij kreeg te horen dat de bedragen gestort waren. Alleen herkende de gedupeerde het rekeningnummer niet, net zomin als het e-mailadres dat het zijne moest zijn. Al snel wezen alle vingers in de richting van de boekhouder. Een grondig bankonderzoek deed de rest.
De Beringenaar gaf de feiten toe. Gokproblemen en diverse schulden hadden hem naar eigen zeggen tot het bedrog aangezet. Volgens het openbaar ministerie is de schuld op basis van het strafdossier voldoende bewezen. Er is 15 maanden cel en 1.600 euro gevorderd. Daarnaast is de verbeurdverklaring van 101.124 euro gevraagd of de som aan onterechte steun die de verdachte incasseerde. Zijn advocaat opperde om een werkstraf op te leggen of een straf met zoveel mogelijk uitstel voor de betichte die nu vast werk en een bij-job heeft. Vonnis op 28 april.