Nieuws Limburg Borealis gaat zich verwarmen met afval

Borealis gaat zich verwarmen met afval

Borealis gaat zich verwarmen met afval

Het chemiebedrijf Borealis in Beringen en afvalwerker Bionerga uit Houthalen-Helchteren gaan samenwerken om niet-recycleerbaar afval om te zetten in nieuwe energie. Het is de bedoeling dat Bionerga in de industriezone Ravenshout (Beringen/Ham/Tessenderlo) een biostoomcentrale zal bouwen, waar 200.000 ton afval verwerkt zal worden. De warmte kan omgezet worden in elektriciteit, waardoor Borealis kan besparen op fossiele brandstoffen. De voordelen voor een schoner milieu zijn mooi meegenomen. De kostenbesparing moet bovendien het bedrijf concurrentiëler maken, waardoor de werkgelegenheid gestimuleerd wordt. Borealis en Bionerga willen hiermee ook het voorbeeld geven aan nieuwe bedrijven die zich in de regio willen vestigen. Een goedkope en milieuvriendelijke energievoorziening zou een extra troef moeten betekenen om zich in Limburg te settelen.

oven bionerga houthalenConcreet zal Bionerga 15 megawatt warmte aan Borealis leveren, wat gelijk is aan het verbruik van zo’n 4.300 gezinnen. Voor de bouw van de centrale moet er nog een milieu-effectenrapport (MER) worden opgesteld, waarna de milieuvergunning kan aangevraagd worden. Als die vergunning er is, zal Bionerga overigens de plannen voor de bouw van een gelijkaardige centrale in Houthalen, opbergen. Daarvoor werd nochtans al een milieuvergunning afgeleverd.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.