Borealis voelt druk uit Midden-Oosten toenemen

Omdat Borealis Polymers nv in Beringen een zogenaamde 'toll manufactoring overeenkomst' heeft afgesloten met de hoofdzetel Borealis AG, zien de boeken van het chemische bedrijf er totaal anders uit. Het is een afspraak waarbij het ene bedrijf de grondstoffen en half afgewerkte producten intern aanlevert en doorrekent. Hierdoor is de omzet, die in 2009 nog 1,2 miljard euro bedroeg (een cijfer waarmee Borealis na Ford Genk het tweede grootste van Limburg was), in 2010 gedaald tot 267 miljoen euro. Een louter boekhoudkundige operatie dus.

Want in feite heeft Borealis Beringen het niet zo slecht gedaan in 2010. Door de crisis werden in het Midden-Oosten een aantal grote investeringen bij concurrenten geschrapt of vertraagd, waardoor de klanten meer bestelden in Limburg. Ook in Frankrijk was de dood van enkele olieraffinaderijen, het brood van Borealis Beringen. Neem daar nog de economische opleving bij, die traditioneel ook de vraag naar plastic producten aanzwengelt, en het bedrijf mag zelfs op een schitterend jaar terugblikken. "We zijn versterkt uit de crisis gekomen en klaar om onze marktpositie in Europa te verbeteren."

De vooruitzichten voor 2011 zijn voorzichtig, aangezien de zeer grote investeringen van concurrenten in het Midden-Oosten gefinaliseerd zijn. Omdat deze bedrijven minder gevoelig zijn voor schommelingen in de olie- en gasprijzen, en hier vlakbij de bron direct toegang toe hebben, genieten deze 'superplants' van belangrijke voordelen. Borealis kondigt dus een voorzichtig financieel beleid aan voor de komende maanden.

Bij de vestiging in Beringen werken zo'n 590 mensen voltijds, volgens de sociale balans toch zo'n 76 FTE's minder dan een jaar voordien. Dat komt ook omdat er een afdeling werd gesloten (HDPE-productie).