davy maesen tvl

Bouw in de rouw (maar niet door corona!)

Na het zeer moeilijke jaar 2020, en een vervolgens zeer goed half jaar in 2021, zakt het ondernemersvertrouwen in de Limburgse bouw fors. Het werkvolume zit nog altijd goed, maar de werkomstandigheden zitten tegen. Knelpunten zijn de hoge materiaal- en arbeidskosten, de aanslepende Covid-19-perikelen en de krapte op de arbeidsmarkt. "Het jaar 2022 start eveneens onrustig", weet Davy Maesen van Bouwunie Limburg, die zijn leden enkele vragen voorlegde.

"Positief is dat het huidige werkvolume nog meer dan OK is", stelt Davy Maesen vast. "96% van de bevraagde bouwondernemers heeft vandaag voldoende werk. Bij 1 op 5 is dat zelfs meer dan in de voorbije maanden. De werkvooruitzichten voor de eerstvolgende maanden zijn goed. De meeste bouwbedrijven hebben een ongeveer even groot aantal projecten te starten of verder af te handelen. 7 op 10 zit nog goed voor meer dan 3 maanden. Een vijfde daarvan heeft nog werk voor meer dan 9 maanden"

Niet normaal!
De verwachtingen voor een vlotte werking in 2022 worden dus niet getemperd door gebrek aan werk, maar wel door de omstandigheden. "88% van de Limburgse bouwondernemers vindt de abnormale prijsstijgingen van producten en grondstoffen een ernstig knelpunt", weet de gedelegeerd bestuurder. " 61% verwacht
trouwens nog extra prijsstijgingen in de eerstkomende weken. Ondertussen pieken de energieprijzen, neemt de inflatie toe en bijgevolg ook de lonen. Ook de leveringsproblemen voor tal van producten en materialen blijven aanslepen en zorgen voor vertragingen en ontevreden klanten. Dit is een ernstig probleem voor 65% van de Limburgse bouwondernemers en meteen de nummer 3 op de knelpuntenlijst."

Rendabel?!
“De vele prijs- en kostenstijgingen vreten aan de rendabiliteit van de bouwbedrijven", aldus nog Maesen. "Idem voor de leveringsproblemen die voor tal van producten en materialen blijven aanslepen en voor vertragingen zorgen. De wachttijden bedragen nu al gemiddeld een 4-tal weken en kunnen voor bepaalde producten oplopen tot een aantal maanden. Hier hebben onze ondernemers weinig vat op. We roepen nogmaals op tot begrip bij de consument.”

Mensen? Waar zitten ze?
En nog zo'n probleem: De arbeidsmarkt is en blijft krap. "De aanwervingsbereidheid blijft groot", stelt Davy Maesen. "58% van de Limburgse bouwbedrijven is op dit moment op zoek naar medewerkers. Maar de zoektocht naar nieuwe werkkrachten verloopt hoe langer hoe moeilijker. Het vinden van nieuwe medewerkers is
aartsmoeilijk. 71% van de werkgevers geeft aan dat dit een ernstig probleem is."

Door dit alles bereikt de tevredenheid over de economische situatie een nieuw dieptepunt. "En dat terwijl met de aanhoudende Covid-dreiging de onzekerheid blijft", weet Davy Maesen. "Het is nu wel duidelijk dat de pandemie nog niet voorbij is. Besmettingen en quarantaines zorgen voor veel afwezigheden en dus voor extra puzzelwerk om het werk gedaan te krijgen..."

Bouwunie Limburg wil dan ook dat de overheid maatregelen neemt. "Zoals de wijziging van het typische overurenstelsel voor de bouw, iets waar we heel tevreden mee zijn. Nu kan er anderhalf uur per dag worden overgewerkt in plaats van één uur. Dit systeem blijft betaalbaar voor de werkgevers. Alvast een stap in de goede richting", besluit Davy Maesen.