Nieuws Limburg Bouw krijgt het benauwd van personeelstekort

Bouw krijgt het benauwd van personeelstekort

Bouw krijgt het benauwd van personeelstekort

Het wordt stilaan problematisch dat er te weinig personeel voorhanden is in de Limburgse bouwsector. Dat blijkt uit de jaarlijkse bouwenquête van Confederatie Bouw Limburg en Voka Limburg. “De krapte op de arbeidsmarkt dreigt de groei van onze bouwbedrijven te hypothekeren”, aldus afgevaardigd bestuurder Chris Slaets van de Confederatie Bouw Limburg.

Het einde van het bouwverlof is voor Confederatie Bouw Limburg en Voka Limburg elk jaar de gelegenheid om te peilen naar de gezondheidstoestand van de Limburgse bouwbedrijven. Uit de enquête leren we dat de Limburgse bouw momenteel blaakt van gezondheid. Met groeicijfers van 3,7 procent, tegenover een algemene economische groei van 1,6 procent, is het optimisme erg gerechtvaardigd.

Uit de bouwenquête blijkt dat 62 procent van de Limburgse aannemers verwacht dat hun totale omzet dit jaar zal stijgen. Dat is aanzienlijk meer dan vorige jaren. Waar in 2017 nog één op vijf bedrijven vreesde voor een daling van de omzet, is dat vandaag nog amper één op tien. De helft van alle bouwondernemingen verwacht dat de winst zal stijgen, amper 16 procent voorspelt een daling. “Ook dit jaar zijn de ondernemers optimistisch”, zegt Chris Slaets. “Dit situeert zich op het hoogste niveau sinds jaren.”

Er is dan ook genoeg werk. Een derde heeft een orderboek dat een half jaar vol zit. Amper 8 procent heeft alleen de volgende maand werk op de plank. Groot probleem: de vacatures. Bijna de helft van de Limburgse bouwbedrijven zegt dit jaar extra mensen te willen aanwerven (vorig jaar 28%), maar daar knelt het schoentje. “Meer dan drie vierde geeft aan dat het vinden van geschikt personeel cruciaal is voor de groei van het bedrijf”, aldus Johann Leten van Voka Limburg. “Met de heersende krapte op de arbeidsmarkt lijkt het antwoord op deze uitdaging steeds moeilijker te worden.” De ondervraagde bedrijven geven aan dat ze desondanks minder vaak werken met buitenlandse arbeidskrachten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.