Bouwenquête Chris Slaets & Johann Leten kopie

Bouw vreest slag van de hamer vanaf Nieuwjaar

De Limburgse bouwbedrijven moeten de coronapil nog doorslikken. Tot eind dit jaar blijven de orderboekjes goed gevuld, maar daarna gaat het snel bergaf. Waar 77% denkt rond Nieuwjaar nog voldoende werk te hebben, loopt dat percentage medio 2021 terug tot minder dan 30%. Andere conclusies uit de jaarlijkse enquête van Confederatie Bouw Limburg en Voka Limburg zijn:

Zo'n 30% van de bouwbedrijven verwacht dat de omzet dit jaar zal stijgen. Vorig jaar bedroeg dat percentage nog 61%. Amper een vijfde van de bouwfirma's denkt in 2020 meer winst te zullen maken. In 2018 koesterde de helft van de ondervraagden die hoop.

Bye bouwverlof
Uit de enquête blijkt verder dat de coronacrisis het principe van het bouwverlof verder heeft uitgehold. Bijna 60% werkte dit jaar gewoon door, deels om de achterstand door corona op te halen. Toch is het een evolutie die al langer aan de gang is.

Personeel krimpt
Waar in 2016 een kwart van de Limburgse bouwbedrijven aan aanwervingen dacht, liep dat de volgende jaren op tot 40% in 2019. Door corona komt een abrupt einde aan die tendens, zodat we opnieuw aan een kwart zitten. Het aantal firma's dat afvloeiingen vreest is 3 tot 4 keer hoger dan in 2019. Ondanks alles zegt nog steeds 60% dat het vinden van geschikte medewerkers een hele klus is.

Op de poef
Nog een negatief effect van corona: het aantal laattijdige betalers stijgt van 12% in 2019 naar 27% in 2020. Voor meer dan een kwart van de facturen wordt dus de vervaldatum overschreden.
En als we toch bezig zijn: het aantal bouwbedrijven dat van plan is om in te zetten op innovatie en transformatie is in 2020 gehalveerd. Andere prioriteiten, zoals dat heet.

De conclusies?
"De bouwsector draait momenteel nog op een behoorlijk niveau", weet Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder - directeur van Confederatie Bouw Limburg. "De werken in uitvoering zijn echter orders die nog voor de piek van de coronacrisis werden geplaatst. "Tot het einde van dit jaar blijft het merendeel van onze bouwbedrijven aan de slag, maar de verwachting is dat in 2021 een grote dip zal volgen."
Johann Leten van Voka Limburg bevestigt: "De onzekerheid over de economische evolutie weegt op de bereidheid tot investeringen bij particulieren en bedrijven, en dat heeft onvermijdelijk repercussies voor de bouwsector. De sleutel om een doemscenario in 2021 te vermijden, ligt in handen van de overheid. Door de vergunningsaanvragen vlotter te laten doorstromen, door zelf te investeren in infrastructuur en door incentives te bieden die renovatiewerken aanmoedigen, kan de bouwsector overeind gehouden worden." Chris Slaets beaamt: "Vergeet niet dat van elke euro die de overheid in de bouwsector investeert, er een halve terug naar de staatskas vloeit. Een forse inspanning is dus een win-winsituatie voor iedereen."