Nieuws Limburg Bouw zet zich schrap tegen btw-verhoging

Bouw zet zich schrap tegen btw-verhoging

Bouw zet zich schrap tegen btw-verhoging

Binnen de onderhandelingen over een nieuwe federale regering ligt een plan op tafel om het verlaagde btw-tarief van 6% op te trekken. “Voor de bouw zou zoiets zeer negatieve gevolgen hebben,” zegt Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw Limburg. “Het verlaagde btw-tarief voor renovatie is immers goed ingeburgerd en heeft zijn waarde bewezen. Een verhoging van de verlaagde btw is een slechte maatregel. Naast banenverlies in de sector zal het alleen maar leiden tot meer zwartwerk en gemiste inkomsten voor de staat.”

chris slaetsMen denkt eraan om het verlaagde tarief van 6% voor een heel aantal diensten en producten op te trekken naar 10% of 12%. “Als het verlaagde tarief voor renovatie hieronder zou vallen, zal dit leiden tot meer zwartwerk, een daling van het BBP en het verlies van 13.000 tot 20.000 aangeven banen,” weet Slaets. “Ook de schatkist verliest eraan: het zal een daling van inkomsten betekenen die oploopt tot 350 of 520 miljoen.”

Het verlaagde tarief van 6% bij de renovatie van woningen bestaat al sinds 1982. In 2011 werd in de bouwsector voor 12,3 miljard gefactureerd voor werken uitgevoerd onder dit tarief. “Het is een belangrijke hefboom voor de sector, zeker nadat in 2012 de meeste voordelen voor energiebesparende werken wegvielen,” aldus de directeur. “Bovendien zorgt een verlaagde btw ervoor dat naar schatting de helft meer renovatiewerken met factuur gebeuren. De verlaagde btw-tarieven optrekken, lijkt een gemakkelijke manier om inkomsten te genereren, maar doet uiteindelijk meer kwaad dan goed. Wij begrijpen dan ook niet waarom zo’n idee nog steeds op tafel ligt.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.