Nieuws Limburg Bouwbedrijven betalen om beton te bestuderen

Bouwbedrijven betalen om beton te bestuderen

Bouwbedrijven betalen om beton te bestuderen

Hij ligt er: de eerste steen van het Applicatiecentrum Bouw en Beton – kortweg ACB². Onderzocht, getest en goedgekeurd door Ludo Panis van Ebema en de andere bestuurders. Het onderzoekslabo zal 6,4 miljoen euro kosten en moet een trefpunt worden voor de Limburgse bouwbedrijven en de academische wereld.

Het idee om een centrum op te richten waar nieuwe bouwmaterialen en betontoepassingen kunnen getest worden, bestaat al zo’n 10 jaar. Ludo Panis is er de grote voorvechter van. Nu er ook geld voor vrijgemaakt kon worden (vooral via het Grindfonds, waarin ontginners een bijdrage per ton moesten storten) en er zich spontaan een ideale locatie aandiende (naast het gloednieuwe kennis- en opleidingscentrum Construction Academy in Diepenbeek) stond niets de realisatie van het project in de weg.

“Op deze site ontmoeten de bouwwereld en het academisch onderzoek elkaar”, zegt professor Marc D’Olieslaeger, decaan van de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen aan de UHasselt. Gedeputeerde Erik Gerits voegt toe: “De bouwsector is met 2.000 bedrijven en zo’n 14.000 jobs erg belangrijk voor Limburg. Vandaar ook dat de provincie graag bereid was om een bijdrage te leveren aan de realisatie van dit project.”

Dit najaar moeten de werken afgerond zijn.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.