orbix zuhal

Bouwsteen van de toekomst is oer-Limburgs product

Het zerowastebedrijf Orbix uit Genk (Serge Celis) en bouwmaterialenproducent Masterbloc in Maasmechelen (Bjorn Gubbels) zijn er in geslaagd om een bouwblok te maken die CO2-negatief is. De ultralichte bouwelementen zijn na jaren van onderzoek, eindelijk klaar voor industriële productie. Minister Zuhal Demir mocht donderdag de productielijn officieel in gebruik nemen.

Na jaren onderzoek en labowerk is het zover: de eerste circulaire bouwblokken, met CO2 als bindmiddel in plaats van cement, zijn een feit. Orbix uit Genk en Masterbloc uit Maasmechelen hebben eigenhandig de Carbstone-technologie ontwikkeld: het gaat om metaalslakken uit de staalproductie (van Aperam Genk, bijvoorbeeld) die via koolstofdioxide omgezet worden in circulaire producten met een meerwaarde. Zoals de bouwblokken voor binnenmuren. Daarmee reiken de Limburgse ondernemers tal van sectoren een toekomstgericht alternatief aan voor de klassieke betonsteen. Als eerste bedrijf ooit, renoveert aannemer Vanhout momenteel met deze circulaire blokken een kantoorgebouw in Mechelen.

Serge Celis, CEO van Orbix: “In het kader van de strengere milieunormen, de stijgende CO2-emissierechten en het zerowastebeleid in de EU, brengt Carbstone heel wat voordelen met zich mee. Niet alleen zet het procedé metaalslakken om in een product met meerwaarde, het geeft de CO2 die bedrijven uitstoten ook een waardevolle bestemming én zorgt voor een permanente opslag van een substantiële hoeveelheid CO2. Steeds meer bedrijven kloppen bij ons aan, precies omdat ze een structurele oplossing zoeken. Carbstone tekent voor revolutionaire oplossingen met een negatieve CO2-voetafdruk: bij de productie van materialen wordt er meer CO2 opgenomen dan uitgestoten. We zijn trots dat we vandaag, na jaren wetenschappelijk onderzoek met o.a. het VITO, onze technologie van de labofase naar de industriële fase kunnen brengen.”

3x winnen
R&D Manager Dirk Van Mechelen is binnen Orbix peetvader van de Carbstone-technologie: “In 2004 ontdekten we dat de fijnste restfracties van staalslakken verharden onder invloed van de beperkte concentratie CO2 in de atmosfeer. Dit proces is gebaseerd op de carbonatatie van bepaalde bestanddelen van de slakken. Dat leidde, na heel wat wetenschappelijk onderzoek, tot een gepatenteerde technologie waarbij dit natuurlijk proces versneld kan worden om van deze fijne restfractie hoogwaardige bouwmaterialen te maken. Zo win je drie keer: de restfractie van de staalindustrie krijgt een nuttige oplossing, je haalt CO2 uit de lucht én je vermijdt cement als vervuilende productie.”

Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir, is enthousiast: “De bouwsector is verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot. Het verwondert dus niet dat de Vlaamse overheid vooral in de richting van de bouwbedrijven kijkt bij het zoeken naar partners om onze uitstoot terug te dringen. We merken wel meer en meer dat de bouwsector zelf een deel van oplossing wilt worden. Zo tekenen grensverleggende bedrijven als Orbix en Masterbloc de krijtlijnen voor de toekomst uit. Via technologie en ontwikkeling wijzen ze ons de weg naar een klimaatvriendelijkere bouwsector en leefbaar Vlaanderen.”

De productie gebeurt bij Masterbloc, het bedrijf van Bjorn Gubbels in Maasmechelen. Daar kunnen ze vandaag zo’n 70 ton CO2-gebonden bouwblokken per dag aan, goed voor 15.000 ton op jaarbasis. “Maar dat volume gaan we snel optrekken door bijkomende klimaatkamers te bouwen”, vertelt Gubbels. “De technologie van Orbix kunnen we toepassen om staalslakken efficiënt om te vormen tot circulaire bouwblokken, dat is wat telt.”

Klassieke aannemers overtuigen
Het komt er op aan om de bouwsector te overtuigen om de cementproducten te vervangen. “Uiteraard moet je klanten overtuigen", weet Bjorn Gubbels. "Maar dat zou geen probleem mogen zijn, gezien dezelfde kwaliteit en kostengecontroleerde productie, met daarbovenop de troef van circulariteit. Trouwens, als je ooit de blokken zou vermalen, dan hou je enkel zand en grind over. De CO2 zit voor eeuwig vast. Om een idee te geven: met één enkele vrachtwagen bouwmaterialen kan de Carbstone-technologie al snel 10 ton CO2 uitsparen, 5 ton CO2 die niet vrijkomt doordat je geen cementproductie hebt en nog eens 5 ton omdat de duurzame blokken CO2 uit de lucht halen en vasthouden.”

"Trots"

Serge Celis is vastberaden: "Het was niet altijd gemakkelijk om deze technologie te ontwikkelen en het heeft ook de nodige eigen investering gevraagd, maar ik zou het meteen opnieuw doen. Precies omdat het toekomstpotentieel zo enorm is! Mits enkele haalbare aanpassingen – zoals een klimaatkamer om CO2 onder druk in te spuiten – kan je als klassieke betonproducent met traditionele fabrieken deze circulaire blokken maken. Op zich is carbonatatie een vrij eenvoudig proces, dat al meer dan honderd jaar bestaat ook, maar tot nog toe was niemand erin geslaagd om de techniek uit te puren tot een kwalitatieve bouwsteen. Trots dat dat gelukt is.”