Nieuws Limburg Bouwteams willen huizen renoveren in 5 dagen

Bouwteams willen huizen renoveren in 5 dagen

Bouwteams willen huizen renoveren in 5 dagen

Over enkele dagen starten een 3-tal projecten in Limburg, die met de steun van het IWT gaan onderzoeken hoe woningen snel, betaalbaar en energiezuinig kunnen gerenoveerd worden. Opmerkelijk is dat de deelnemers aan de projecten zowel de opdrachtgevers zijn (sociale huisvestingsmaatschappijen), als hoofdaannemers, onderaannemers, de academische wereld (KU Leuven en PXL) en bouwgroeperingen (Conferderatie Bouw, WTCB,…).

“Het doel is om 4 jaar lang onderzoek te doen naar een concept, waarmee we op heel korte tijd een sociale of particuliere woning kunnen renoveren volgens moderne energienormen,” zegt Bas van de Kreeke, die met zijn bedrijf in het project Mutatie+ is gestapt. “We willen tot een formule komen waarbij we in enkele dagen tijd, als de woning leeg staat, zowel de buitenschil als de technieken van de woning compleet vernieuwen. Daarbij willen we nog een stapje verder gaan, en meteen ook een aantal aanpasbare modules gebruiken, die tegemoetkomen aan de wensen van bejaarde of mindervalide gebruikers. We denken ook aan units die tijdelijk kunnen aangebouwd worden, bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding.”

renovatie woningEen ander project heet Ecorens, en heeft gelijkaardige doelstellingen. “In het concept dat wij willen ontwikkelen, kunnen de bewoners in hun huis blijven tijdens de werken,” vertelt Flip Blockx, die namens Democo in dit team zit. “We gaan diverse technieken uittesten om te komen tot een totale renovatie die per woning zo’n 5 dagen in beslag neemt.”

Het resultaat van beide proeftuinen moet binnen enkele jaren een commercieel concept worden. “In Limburg alleen zijn er 15.000 sociale woningen die op deze manier kunnen aangepakt worden,” aldus van de Kreeke. “Maar we zijn ambitieus. Als je heel België en zelfs onze buurlanden bekijkt, is er een potentieel van miljoenen huizen. Zeker als je weet dat de besparing op energiekosten die een particuliere eigenaar met zo’n renovatie kan doen, de investeringskost op 10 tot 15 jaar helemaal afdekt.”

Uiteraard rekenen de deelnemers erop om via deze formules tevens honderden nieuwe jobs te creëren.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.