Met de nieuwe award Sterk in Ondernemen zet Unizo Limburg gemeentebesturen of organisaties in de kijker die op een opvallende manier werk maken van een ondernemingsgezind beleid. Niet als wedstrijd, maar als erkenning voor goede praktijken die inspiratie geven en navolging verdienen. Dat kan door een sterke vertegenwoordiging van ondernemers in het lokaal bestuur, maar evengoed door concrete initiatieven die ondernemerschap versterken, ondersteunen of stimuleren.
De eerste award gaat naar de stad Bree, waar maar liefst vijf van de zes leden van het schepencollege – inclusief de burgemeester – zelf ondernemer zijn. “Deze erkenning is meer dan symbolisch”, zegt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “Ondernemers brengen een unieke blik binnen in het politieke besluitvormingsproces. Ze zijn vertrouwd met efficiëntie, budgetbeheer, innovatie en klantgerichtheid – eigenschappen die ook in het lokale bestuur essentieel zijn. Hun dagelijkse ervaring met wetgeving, administratieve lasten en economische realiteit maakt hen bijzonder gevoelig voor de impact van overheidsbeslissingen op burgers én bedrijven. Hiermee wil Unizo Limburg beleidsmakers aanmoedigen om de ondernemersstem een centrale plaats te geven in hun bestuur.”
Nuchtere kijk
Sietse Wils, burgemeester van Stad Bree: “Het Breese stadsbestuur is enorm trots om deze allereerste Sterk in Ondernemen-award in ontvangst te mogen nemen. Zowel lokaal ondernemerschap als lokale politiek vergen een bijzonder maatschappelijk engagement. Beiden streven ernaar om een groter geheel erop vooruit te laten gaan. Ondernemers zorgen bovendien ook voor een nuchtere kijk in de politiek.
Als beleidsmakers vinden wij trouwens dat de fundamentele sociale rol van ondernemers in de samenleving te onderbelicht blijft. Lokale ondernemers zorgen voor lokale welvaart, zorgen voor inkomens en brood op de plank voor vele gezinnen en zorgen ervoor dat kinderen naar school kunnen gaan en kunnen studeren.”
Nog even terug naar het onderzoek: Daaruit blijkt dus dat 30%, oftewel 78 van de in totaal 256 onderzochte Limburgse mandatarissen, als zelfstandige actief is. Nog eens 3% was ondernemer, maar nu niet meer. Het zijn vooral advocaten (1/4) die de stap naar de politiek zetten. Van de 78 zelfstandige ondernemers met een politiek mandaat zijn er 15 burgemeester, wat neerkomt op 39% van de 38 Limburgse gemeenten. Daarnaast zijn 43 ondernemers schepen (55%).
Opvallend is dat -naast de advocatuur- ook sectoren zoals diensten (12%), horeca (8%) en (para)medische vrije beroepen (6%) sterk vertegenwoordigd zijn.