Breese hondenbrokken verplicht te verhuizen

De Raad van State heeft de milieuvergunning van hondenvoederfabrikant Jozef Deters op de Weg naar Opitter vernietigd. Buurtbewoners hadden een procedure tegen de toekenning van de milieuvergunning in gang gezet. Ze halen na een jarenlange juridische strijd hun gelijk. Het bedrijf wil nu zo snel mogelijk verhuizen. "Als het kan naar Kanaal Noord. Daar hebben we een optie op 1 hectare industriegrond," vertelt Deters.

Het bedrijf van hondenvoederfabrikant Deters is meer dan tien jaar actief op de Weg naar Opitter. In een bedrijvencentrum dat pal achter een aantal woningen ligt, distribueert en fabriceert Jozef Deters alle soorten droge hondenbrokjes. Het bedrijf doet het goed en heeft in Bree zeven mensen aan de slag, in Luik werken er twee medewerkers en in Eupen zijn er acht medewerkers actief. "Hier in Bree gebeurt vooral distributie en groothandel. Toen de milieuvergunning werd toegekend, is er geïnvesteerd om vlees te kunnen verwerken in hondenbrokjes, al blijft die productie in Bree eerder beperkt," aldus de eigenaar.

Geurhinder
De buurt zag die uitbreiding niet zitten en voerde actie tegen de plannen met zwarte vlaggen en een petitie. De provincie weigerde een milieuvergunning af te leveren. De Vlaamse minister van Leefmilieu kende die vergunning in 2009 wel toe. Daarop trok de buurt naar de Raad van State. "We hebben niets tegen Jozef Deters. Een vleesverwerkende activiteit, die ook nog geur en ongedierte genereert, hoort thuis op een industrieterrein. Niet in een woonzone. Die stelling werd nu door de Raad van State bevestigd," aldus Adriaan Lemmens, die de procedure mee opstartte.

De gemeente stond achter de klachten van de buurt, paste het bijzonder plan van aanleg aan en anticipeerde op de situatie. "Er is met het bedrijf een dading afgesproken en er is een onderling akkoord om te verhuizen naar industriezone Kanaal Noord. De gronden zijn bijna in eigendom. De oude bedrijfsgebouwen staan ondertussen te koop.