Nieuws Limburg Britten lusten Limburgse brikken

Britten lusten Limburgse brikken

Britten lusten Limburgse brikken

De totale productie van bakstenen in ons land is vorig jaar met 18% gestegen tot nagenoeg 2 miljoen m³. Dat is vooral te danken aan de export naar Groot-Brittannië, zo staat te lezen in het jaarverslag van de Belgische Baksteenfederatie. De Limburgse baksteenfabrikanten wisten meer dan hun graantje mee te pikken.

De baksteenindustrie is bijzonder crisisgevoelig. Perfect in lijn met de conjunctuurcurves is het productievolume sinds 2008 naar beneden gedonderd. Na een opleving en 2010 en 2011, ging het opnieuw in dalende lijn. Vorig jaar heeft de sector zich voor het eerst weer weten herstellen. De productie ging met een flinke 18% hoger tot 1,969 miljoen m³. Dat heeft voor een groot deel te maken met de uitvoer, die 46% toenam tot 517.000 m³. Het is de eerste keer in zeven jaar dat de export opnieuw dat niveau haalt.

vandersanden bricksDe stijgende export is vooral te danken aan de baksteenhonger van de Britten. Daar werd vorig jaar het ‘Help to buy’-programma in stelling gebracht om de kwakkelende bouwsector een hart onder de riem te steken. Voor een huis van 200.000 pond (omgerekend 282.500 euro) moet de kandidaat-bouwer zelf 5% of 10.000 pond op tafel leggen, plus een hypothecaire lening afsluiten van minstens 75% of 150.000 pond. De rest van het financiële gat wordt dichtgefietst met een lening van de overheid, voor maximaal 20% of 40.000 pond van de kostprijs. De eerste vijf jaar is de lening renteloos. Dat programma heeft de bouw in Groot-Brittannië een flinke boost gegeven. Door de crisis waren er vele steenfabrieken in het land al stilgelegd, waardoor de er meer bakstenen moesten ingevoerd worden.

Nelissen en Vandersanden
“Ook wij hebben kunnen profiteren van de boost in de Britse bouw,” zegt co-gedelegeerd bestuurder Burt Nelissen van Steenfabrieken Nelissen in Lanaken. “Maar we hebben onze eieren niet in één mand gelegd, ook op andere exportmarkten hebben we al jaren stevig ingezet. In Groot-Brittannië beginnen ze nu zelf meer te produceren.” Voor Nelissen is nu 61% van de omzet bestemd voor de export. De omzet steeg vorig jaar met nagenoeg een kwart tot 32,5 miljoen euro.

Bij ‘buurman’ Vandersanden Steenfabrieken in Bilzen steeg de omzet vorig jaar met 15,4% tot 71,5 miljoen euro. “Bij ons is de export voor het eerst belangrijker dan de afzet in het binnenland,” zegt algemeen directeur en bestuurder Jean-Pierre Wuytack. “Onze export naar Groot-Brittannië is met een factor vier gestegen. Maar in het verleden stelde die niet zoveel voor wegens de al te lage prijzen en transportkosten. Bovendien is voor ons ook de binnenlandse afzet nog stevig geweest, wegens de rush op bouwvergunningen eind vorig jaar.” Behalve Nelissen en Vandersanden is ook de Oostenrijkse bouwreus Wienerberger nog in Limburg in bakstenen actief, met vestigingen in Lanaken (Heylen Bricks), Maaseik en Tessenderlo.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.