Nieuws Limburg BTW-plicht drijft deurwaarders naar samenwerking

BTW-plicht drijft deurwaarders naar samenwerking

BTW-plicht drijft deurwaarders naar samenwerking

Door de toenemende administratieve plichten – en vooral de btw-plicht sinds het begin van dit jaar – gaan meer en meer gerechtsdeurwaarders samenwerkingsverbanden opzetten. Dat zegt Ivo Boeyens uit Bilzen, voorzitter van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders. Limburg telt zo’n 25 deurwaarders. De meesten onder hen werken op eigen houtje, en kunnen daarvoor terugvallen op 3 tot 4 administratieve medewerkers.

Maar de jongste tijd is er heel wat beweging in deze specifieke sector. “De administratieve last voor de gerechtsdeurwaarders is de jongste jaren almaar toegenomen”, zegt Ivo Boeyens. “Zo is sinds vorig jaar de nationale databank ‘Centraal Bestand Berichten van Beslag’ operationeel. Daar moeten alle beslagberichten digitaal worden opgeslagen. En dat vereist een serieuze IT-investering. Maar dé druppel die de emmer deed overlopen, is de btw-plicht voor deurwaarders “, zegt Boeyens. Die btw-plicht werd eind vorig jaar aangekondigd, en is sinds begin dit jaar van kracht. “De repercussies voor een alleenwerkende deurwaarder waren enorm en hebben heel wat rompslomp met zich gebracht.”

Vandaar dat heel wat deurwaarders – ook in Limburg – zoeken naar associaties. “Dankzij de technologische evoluties kunnen nu ook kantoren vanuit andere gemeenten makkelijk associëren. Het vermindert de administratieve last maar zorgt tegelijk ook voor zekerheid voor het personeel”, aldus nog Boeyens.

Naar verluidt is er in Limburg al een grote associatie in de maak.

Reageer op dit bericht

Sector
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.