Nieuws Limburg Buitenlandse investeerders vinden vlot de weg naar Limburg

Buitenlandse investeerders vinden vlot de weg naar Limburg

Buitenlandse investeerders vinden vlot de weg naar Limburg

Ondanks de economische onzekerheid was Limburg in 2022 bijzonder goed in trek bij buitenlandse investeerders. Vorig jaar investeerden ze voor meer dan 580 miljoen euro in Limburg, verdeeld over 48 investeringsprojecten en met zicht op bijna 1.200 nieuwe jobs. Dat blijkt uit cijfers van Flanders Investment & Trade (FIT).

POM Limburg analyseerde de gegevens: “Van het totale bedrag van 5,3 miljard euro aan buitenlandse, directe investeringen in Vlaanderen ging zo’n 580 miljoen naar Limburg. Dat is het hoogste bedrag van de afgelopen vijf jaar”, weet gedeputeerde van Economie en voorzitter van POM Limburg, Tom Vandeput. “Bovendien waren de investeringen verspreid over 48 Limburgse investeringsprojecten, wat eveneens beduidend meer is dan in het verleden. Het vers kapitaal biedt zicht op bijna 1.200 extra arbeidsplaatsen, wat neerkomt op een aandeel van 18% van alle aangekondigde jobs.”

Limburg trok in 2022 vooral veel directe buitenlandse investeringen aan in de automobiel en aanverwante sectoren: zes projecten die samen goed zijn voor 108 aangekondigde jobs en een investeringsbedrag van 225 miljoen euro. Dat is bijna 40% van het totale investeringsbedrag in Limburg. Ook de cleantech ziet in Limburg een belangrijke investeringspartner, met ruim 172 miljoen euro of 30% van het totale Limburgse investeringsbedrag, verspreid over zes investeringsprojecten en met zicht op 153 extra jobs. Op de derde plaats staat de chemische sector met 130 miljoen euro (22% van het totaal).

VS vindt Limburg
De Verenigde Staten voeren de koppositie aan als belangrijkste investeerder. Zij waren in 2022 goed voor 10 Limburgse investeringsprojecten en zij mikken daarvoor op 678 nieuwe jobs. Daarna volgt China.

Maar Vandeput blijft voorzichtig ondanks de mooie cijfers: “Toch is het waakzaam uitkijken of de investeringsbereidheid niet te veel onder druk komt te staan van verdere geopolitieke spanningen, de hoge Europese energieprijzen of de sterkere loonkostenstijging in vergelijking met onze buurlanden. Door ons te richten op buitenlandse investeringen in toekomstgerichte en competitief sterke sectoren, zoals bijvoorbeeld cleantech of life sciences, kunnen we het economische potentieel van Limburg verder verzilveren.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.