Nieuws Limburg Buurt wil bedrijf na 175 jaar weg uit Zelem

Buurt wil bedrijf na 175 jaar weg uit Zelem

Buurt wil bedrijf na 175 jaar weg uit Zelem

De firma Martin Mathys in Zelem (Halen) wil 3 miljoen euro investeren in een nieuwe afvullijn voor spuitbussen. Zo wordt er werk gecreëerd voor 10 extra collega’s. Hoewel het bedrijf aangeeft dat veiligheid en mobiliteit met de hoogste prioriteit worden behandeld, staan een aantal buurtbewoners op hun achterste poten om de investering te verhinderen.

Martin Mathys werd in 1845 gestart in Zelem. Het bedrijf maakt nu deel uit van het Europese bedrijf Rustoleum, dat op zijn beurt in handen is van de Amerikaanse multinational RPM International. “Het afvullen van spuitbussen gebeurt nu in de vestiging van de groep in Groot-Brittannië”, zegt preventie-adviseur Dirk Janssens van Martin Mathys. “De afgevulde spuitbussen worden naar het vasteland getransporteerd en opgeslagen in Zelem en Nederland. In het kader van de Brexit wil de groep die activiteit starten op het vasteland.”

Voor de opslag van specifieke stoffen en grondstoffen moeten er in Zelem drie nieuwe opslagtanks komen. “Met de opslagcapaciteit van die producten vallen we onder de Seveso-bepalingen voor chemische bedrijven, maar wel in de laagste categorie, die van de lage-drempelinrichtingen”, aldus nog Janssens. “We hebben het volste begrip voor de omwonenden. Veiligheid staat voorop in ons toekomstproject. Daarom investeren we fors in flankerende technische ondersteuningsmiddelen en garanderen we strikte procedures de veiligheid van deze tanks en de afvullijn, op elk moment.”

“Bovendien gaat dit niet leiden tot extra bewegingen van vrachtwagens. We plannen wel een nieuwe, afgesloten parking voor drie vrachtwagens, zodat het toekomende vervoer niet langer via de kasseiweg langs het bedrijf hoeft te passeren.” De plannen van Martin Mathys hebben dan ook een positief advies gekregen van een externe veiligheidsdeskundige, de brandweer van de zone Zuid-West-Limburg en het Agentschap voor Natuur & Bos.

Toch zien een aantal buurtbewoners de uitbreiding niet zitten. Ze vinden dat Martin Mathys naar een industrieterrein moet verhuizen en kondigen aan dat ze massaal bezwaarschriften zullen indienen.

L.W.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.