Nieuws Limburg Carmans besteedt 20 miljoen aan milieu

Carmans besteedt 20 miljoen aan milieu

Carmans besteedt 20 miljoen aan milieu

Aannemings- en grondreinigingsbedrijf Carmans Groep wil in Lummen 20 miljoen euro investeren om via 100% groene stroom verontreinigde grond te recycleren tot bouwstoffen. De onderneming heeft daarom een vergunning ingediend voor de bouw van 3 windmolens langs het Albertkanaal.

Stefan Carmans wil jaarlijks ongeveer 80.000 ton verontreinigde grond een nieuw leven geven. “We krijgen vandaag heel wat afvalstromen binnen, zoals veegvuil van straten en pleinen, rioolslib, grachtenslib, en verontreinigde bodems van tankstations, wegenwerken, enzovoort,” zegt hij. “Ons grondreinigingscentrum slaagt erin om deze stoffen voor 80% te zuiveren voor hergebruik in de bouwsector. We willen nu het technische proces verfijnen om tot een herwinning van 100% te kunnen komen. Hiervoor is een investering nodig van ongeveer 10 miljoen euro.”

De energie die hierbij moet opgewekt worden, wil Carmans ook milieuvriendelijk produceren. “We beschikken momenteel al over een zonne-installatie van 1,9 megawatt. Met de aanvraag om 3 windmolens te bouwen, nog een investering van nog eens 10 miljoen, willen we het hele proces CO2-neutraal doen verlopen.”

Het nieuwe windmolenpark zal een capaciteit hebben van 3,3 megawatt. Carmans Groep bestudeert nog om dit investeringsproject open te trekken naar burgerparticipatie (bv. coöperatie). Carmans heeft zo’n 40 werknemers in dienst en realiseert een jaaromzet van ruim 10 miljoen euro. De investering die gisteren werd aangekodigd, is op termijn goed voor 20 banen.

K.Me/GC

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.