Nieuws Limburg Cegeka in select clubje om 5G te testen

Cegeka in select clubje om 5G te testen

Cegeka in select clubje om 5G te testen

Vijf bedrijven, waaronder de grote telecomspelers Orange, Proximus en Telenet, zijn uitgekozen om de introductie van het 5G-netwerk in ons land te testen. Daarbij ook Cegeka, dat van de testperiode gebruik wil maken om 5G-toepassingen voor de B2B-sector te ontwikkelen.

5G is het netwerk van de volgende generatie. Hiermee zullen we nog sneller data zoals berichten, foto’s en video’s buiten het wifi-netwerk kunnen ontvangen. Om 5G aan te bieden, is bandbreedte nodig. Tal van operatoren en bedrijven zijn van plan om via een veiling mee te dingen naar de rechten hierop. Omdat er onenigheid is over de verdeling van de opbrengsten, is de veiling voorlopig uitgesteld. Intussen willen heel wat spelers zich toch al kunnen voorbereiden en nieuwe toepassingen van het netwerk uitproberen. Om dat toe te laten, heeft het BIPT nu 5 bedrijven geselecteerd die een deel van de radiofrequentieband mogen gebruiken om hun 5G-applicaties op los te laten.

Daarbij ook Cegeka, het Hasseltse IT-bedrijf dat van plan is om 5G-toepassingen voor de B2B-markt te ontwikkelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om snelle dataverbindingen voor eHealth, zoals het uitvoeren van operaties op afstand. Of om de aansturing van domotica en sensoren voor Internet of Things (IoT). Het kunnen ook toepassingen zijn om HD-beelden van drones door te sturen of films op enkele seconden binnen te halen. Kortom: oneindig veel opties.

Andere kandidaten, zoals de 3 grote telecomoperatoren, willen het 5G-netwerk (uiteraard) ook aan het grote publiek aanbieden. Het zal pas na 21 april zijn dat de verdeling van de testfrequenties bekendgemaakt zal worden.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.