Chinezen kopen Diepenbeeks bedrijf voor 110 miljoen

New Rhein Healthcare Investors is niet langer hoofdaandeelhouder van het Diepenbeekse bedrijf Softhale. Het belang van 60% werd verkocht aan een Chinese, beursgenoteerde geneesmiddelenhandel. Het voorschot van 110 miljoen dollar kan na de afgedwongen winstdeelname oplopen tot 200 miljoen dollar.

Het Diepenbeekse bedrijf Softhale maakt een pompsysteem waarmee geneesmiddelen sneller en dieper in de longen kunnen ingebracht worden. Dit dient onder meer voor de bestrijding van astma en andere chronische, obstructieve longaandoeningen. Het proces verloopt mechanisch en dus zonder drukkingsmiddelen. Kenners zijn het erover eens dat de introductie op de markt goed is voor een omzet van vele honderden miljoenen, wereldwijd. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren bij diverse kapitaalrondes dan ook vlotjes extra middelen opgehaald.

Tot dusver was 60% van de aandelen in handen van het investeringsfonds New Rhein Healthcare Investors. Het fonds, dat in 2018 werd opgericht, kiest nu voor de eerste exit door de verkoop aan Sino Biopharmaceutical Limited, een handel in geneesmiddelen die vooral actief is op het Chinese vasteland. De beursgenoteerde groep doet alvast een vooruitbetaling van 110 miljoen dollar en belooft daarenboven een winstdeelname aan de verkopers. Hiermee kan de transactiewaarde oplopen tot 200 miljoen dollar, eens het product van Softhale hoge toppen scheert.

Ook LRM heeft een belang in Softhale via Vesalius Biocapital van Stéphane Verdood.