Chiyoda pakt terugval aan met investeringen

Wat hebben de aardbeving in Chili, een ongeluk in Engeland en de economische crisis met elkaar gemeen? Ze hebben allemaal gezorgd voor grote problemen bij producenten van titaandioxide, een basisgrondstof voor Chiyoda Europa in Genk, waar speciaal papier wordt bedrukt voor de afwerking van laminaat en bouwpanelen. “De schaarste heeft de prijzen de hoogte ingejaagd, waardoor we een moeilijke periode doormaken,” zegt Freddy Dolhen, COO van het Japanse bedrijf. “Bovendien is ook de prijs van cellulose, een andere basisgrondstof, enorm gestegen. Aangezien we deze verhogingen moeilijk constant kunnen doorrekenen aan onze klanten, moeten we in onze cijfers wat gas terugnemen.
Door de crisis zijn de volumes per bestelling ook nog eens verminderd, waardoor we vaker onze installaties moeten ombouwen en dus meer tijd verliezen.”
Daardoor haalt Chiyoda, op volle capaciteit, nog een omzet van zo’n 52 miljoen euro, zowat 20 miljoen minder dan in het topjaar 2007.

Desondanks is het bedrijf vastberaden om de omzet opnieuw te verhogen. Chiyoda investeert daarom momenteel 1,7 miljoen euro. “We zijn bezig met een kleine bijbouw en in juni zullen we ook een bijkomende productielijn en een nieuwe inktkeuken in gebruik nemen,” zegt Freddy Dolhen nog. “Met de nieuwe lijn erbij is het omzetprobleem van de baan.”

Chiyoda is alvast op zoek naar bijkomend personeel om de nieuwe lijn straks te doen draaien. Er werken momenteel zo’n 270 mensen in Genk, al 23 meer dan anderhalf jaar geleden.