Schermafbeelding 2025-02-18 om 16.33.42

Christa, Vanessa, Hilde, Marion of Tessie: u kiest mee!

Wie o wie wordt De Strafste Onderneemster van Limburg? Na het tellen van de nominaties, zo'n 1.000 in totaal, zijn we gekomen tot een top 5. Eén van deze finalisten zal op 8 maart, de Internationale Vrouwendag, vernemen dat zij de felbegeerde titel in de wacht heeft gesleept! We stellen ze alle 5 hieronder voor, én vragen u om te stemmen voor uw favoriet!

Vorig jaar mocht Kim Vaessen van Climatrix uit Dilsen-Stokkem de trofee van De Strafste Onderneemster van Limburg in ontvangst nemen. Wie volgt haar op? Eén van deze 5 zal het halen. Dat bepaalt u ook zelf, door hier te stemmen. Uw keuze kan afhangen van de voorstelling hieronder:

1. Christa Jouck (Officenter)

© Luc Daelemans

Op haar veertiende ging Christa Jouck op leercontract in een schoenwinkel en wat later ging ze aan de slag met haar eigen hostessbureau. Op haar veertigste begon ze aan een studie rechten en ondertussen hielp ze mannen en vrouwen afslanken in warmtecabines. Tussendoor runde ze nog een tijdlang hostellerie De Kluis in Bolderberg. Vandaag verhuurt de gedreven onderneemster en duizendpoot bijna 50.000 vierkante meter kantoorruimte via de 15 vestigingen van Officenter over heel Vlaanderen én Maastricht. Alles samen vinden zo’n 900 bedrijven onderdak in één van de kantoren van Officenter, dat ze samen met Koen Batsleer uit de grond heeft gestampt. Haar motto: “Gaat niet, bestaat niet”. Of ze zichzelf als een rolmodel ziet? “Ik citeer de uitspraak van Margaret Thatcher wel eens: ‘Als je iemand nodig hebt om iets te doen, vraag het een vrouw. Als je iemand nodig hebt om iets uit te leggen, vraag dan een man”, antwoordt Christa.

2. Vanessa Morini (Tru)

© Karel Hemerijckx

Zo’n zes jaar geleden was Vanessa Morini nog druk in de weer met het uitwerken van haar businessplan. Vandaag heeft ze met Tru Global Solutions ruim 60 medewerkers. Het hoofdkantoor ligt in Genk. Intussen zijn er ook vestigingen in Maastricht, de VS en opent binnenkort een afdeling in Zwitserland. De specialisatie van Tru: klinisch onderhoud van labo’s en cleanrooms. Ze leerde het klappen van de zweep kennen door eerst veertien jaar aan de slag te gaan bij Johnson & Johnson, en daarna in een schoonmaakbedrijf. Eerst veertien jaar bij Johnson & Johnson en Sanofi en daarna in het schoonmaakbedrijf Care. Eind 2019 draaide ze de knop om en ging ze voor zichzelf aan de slag. En ze sleepte al heel wat awards in de wacht. Haar hobby: drummen. “Dat doe ik in mijn bedrijf ook: het ritme aangeven”, ziet ze de gelijkenis.

3. Hilde Rutten (Berghoff Belgium)

© Bart Borgerhoff

Hilde Rutten runt sinds 2008 met veel passie en een bruisende ambitie BergHOFF Belgium in Beringen. Ze kruiste eerst het pad van Raf Vanthoor van BergHOFF Worldwide, maar besloot wat later om toch haar eigen weg te gaan. BergHOFF Belgium is nu een bekende naam, een vooruitstrevende verdeler van zijn eigen merk van keuken- en kooktools. Hiermee inspireert het klanten met kwaliteitsvolle gebruiksbelevingen om duurzaamheid in te bouwen in hun dagdagelijkse leven. Dat doet het bedrijf door samen met BergHOFF Worldwide duurzame, inclusieve en innovatieve collecties uit gerecycleerde en energievriendelijke materialen te designen, produceren en verdelen, met respect voor de planeet en de mens. “We zijn ons er misschien niet meteen van bewust, maar met iets dat we allemaal dagelijks doen – namelijk koken – kunnen we een serieuze klimaatbesparing realiseren”, zegt Hilde Rutten.

4. Marion Van Zon (Van Zon)

© Boumediene Belbachir

Horecagroothandel Van Zon start in 1964 in het kolenhok achter de woning van ‘opa Gradje’ en ‘oma Nanda’ in Hamont-Achel. Met de wagen brengen ze haring, mosselen op zuur, cervela’s, vleeskroketten en frikandellen naar hun klanten. Sinds Marion Van Zon als derde generatie in 2011 de functie van CEO overneemt, bouwt ze op strategische wijze haar groothandel met meer dan 30.000 horeca-artikelen verder uit, realiseert ze verschillende overnames en kiest ze voluit voor een duurzame bedrijfsvoering met duurzame producten. Met haar zoon Nand staat de vierde generatie ook al te popelen. Horeca Van Zon, met hoofdzetel in Lommel, telt nu vier cash-and-carry’s in Vlaanderen, waar in totaal 300 mensen werken. “Onze ‘zonnetjes’ hebben dagelijks contact met duizend klanten”, zegt Marion Van Zon.

5. Tessie Weygers (Weygers)

© RR

Het was eigenlijk niet de bedoeling om het familiebedrijf van hun ouders over te nemen, maar het ondernemersbloed kruipt blijkbaar waar het niet gaan kan. Sinds 2024 staan zus Tessie en broer Jensie aan het hoofd van het Hasseltse afwerkingsbedrijf Weygers. Het familiebedrijf kan een resem stevige referenties voorleggen zoals Hotel La Butte Aux Bois in Lanaken, restaurant Het Gebaar van Roger Van Damme in Antwerpen, het kantoorgebouw van bouwbedrijf Dethier in Alken of het Amerikaans geïnspireerde interieur van O’Learys in Hasselt. Tessies ambitie is niet gering. Ze wil het bedrijf uitbouwen tot dé referentie voor interieurinrichting in Vlaanderen. “We willen echt innoveren met een nieuw machinepark en zeker qua meubilair op maat met de modernste technieken werken. De grootste hoeven we niet te worden, maar de beste? Dat wel.”

Stemmen kan vanaf nu via deze link tot en met 3 maart!