Nieuws Limburg Cijfers bevestigen malaise in bouwsector

Cijfers bevestigen malaise in bouwsector

Cijfers bevestigen malaise in bouwsector

Nadat eerder al de Confederatie Bouw aan de alarmbel had getrokken om dringende relancemaatregelen voor de sector te eisen, doet Bouwunie nu hetzelfde. Aanleiding hiervoor is de bekendmaking van de faillissementencijfers door het informatiebureau Graydon. De bouw krijgt zware klappen, met zelfs 25 procent meer falingen dan vorig jaar. “Dit hoge aantal faillissementen verwondert ons niet, aangezien de regering in 2011 heel wat steunmaatregelen voor de bouw schrapte of liet uitdoven,” weet Tom Vanheusden, coördinator bij Bouwunie Limburg. “Vooral het wegvallen van de steunmaatregelen voor de woningbouw, de groene lening en de belastingvermindering voor de meeste energiebesparende investeringen zijn harde noten om te kraken. De dip in het werkvolume wordt nog versterkt door de algemene economische situatie. Bovendien worden wij in Limburg, en bij uitbreiding in heel Vlaanderen, geconfronteerd met een toename van de oneerlijke concurrentie. De samenloop van deze factoren geeft heel wat bouwbedrijven de doodsteek.”

Bovendien vreest Vanheusden dat vanaf de zomer ook de overheidsinvesteringen zullen terugvallen, wat traditioneel gebeurt bij gemeenteraadsverkiezingen. “Hierdoor zullen ook de bedrijven actief in de infrastructuurwerken een terugval in hun orderportefeuille kennen, en dus ook hun financiële gezondheid moeten opkrikken om het hoofd boven water te houden.”

Bouwunie vraagt de regering dan ook met aandrang om de bouw zeker op te nemen in het relanceplan.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.