Nieuws Limburg Commotie rond tool die zegt wie subsidies kwijtspeelt

Commotie rond tool die zegt wie subsidies kwijtspeelt

Commotie rond tool die zegt wie subsidies kwijtspeelt

Bent u bij de ‘gelukkige’ bedrijven die straks een streep mag trekken door de subsidies voor zonnepanelen? Organisatie Duurzame Energie (ODE) heeft een website online gezet waarop u kunt berekenen of uw installatie voldoet aan de voorgestelde criteria om te knippen in de groenestroomcertificaten. Vlaams minister Demir, die met de knip de ‘overwinsten’ wil aanpakken, is furieus over de online tool van ODE. “De criteria liggen nog ter goedkeuring bij de Raad van State, dus is deze website niets meer dan stemmingmakerij”, zegt ze.

Zoals bekend heeft minister Demir concrete plannen om vanaf 2023 de groenestroomcertificaten te schrappen voor grotere PV-installaties die dateren van voor 2013, toen de subsidies dus nog het hoogst waren. Ze vindt dat de investeerders van het eerste uur al genoeg hebben verdiend, en wil de uitgespaarde toelagen gebruiken om andere energiefacturen te verlagen. Waar het aanvankelijk om enkele grote jongens zou gaan, blijkt uit de voorgestelde criteria die sectorfederatie ODE-Vlaanderen heeft ingekeken, dat er mogelijk 2.000 bedrijven, instellingen en andere organisaties de toekomstige subsidies mogelijk door de neus krijgen geboord.

Op basis van de huidige informatie wil ODE-Vlaanderen nu de bedrijven waarschuwen. “We hebben een tool uitgewerkt waar alle eigenaars van PV-installaties hun diverse parameters kunnen ingeven”, zegt Herman Daniels van Intellisol uit Maaseik, lid van ODE-Vlaanderen. “Vervolgens wordt snel duidelijk of zij al dan niet onder de nieuwe regelgeving vallen zoals de minister het heeft voorgesteld. Het is goed dat iedereen weet waar hij aan toe is, en wat de impact op bedrijfsniveau zal zijn. Het is nu al duidelijk dat de geplande maatregel zijn doel voorbij schiet en meer schade zal aanrichten dan dat wat het beleid iedereen wil voorspiegelen.”

Minister Demir is alvast ‘not amused’ met het initiatief. “De regeling is nog niet goedgekeurd, want de teksten liggen momenteel opnieuw voor advies bij de Raad van State. De online tool die nu wordt gelanceerd is voorbarig en nogal tegenstrijdig voor een organisatie die geen onrust wil creëren”, zegt Demir. De minister roept ODE daarom op de website offline te halen en “de betrokken ondernemingen niet op dergelijke wijze te misleiden”. “Wie het goed voor heeft met de ondernemerswereld, lanceert zo’n voorbarige website niet vooraleer regelgeving definitief is”, herhaalt ze.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.