Nieuws Limburg Conjunctuur duikt naar beneden, maar geen reden tot paniek

Conjunctuur duikt naar beneden, maar geen reden tot paniek

Conjunctuur duikt naar beneden, maar geen reden tot paniek

De heropleving van de Limburgse economie na de lockdown is van korte duur. Dat voorspelt de conjunctuurbarometer van Voka Limburg. Drie maanden geleden werd het absolute dieptepunt opgemeten, waarna alle parameters opnieuw de hoogte inschoten. “We zien weliswaar dat die groei in het vierde kwartaal stagneert, maar het kan nog alle kanten uit”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg.

Voor de derde maand op rij wordt vastgesteld dat de steile en krachtige herneming die in juli van start ging een abrupt einde kent vanaf het begin van het vierde kwartaal. Dit impliceert dat we niet te veel moeten rekenen op een snel V-vormig herstel. De hypothese van een ‘vierkantswortel-herstel’ (√) wint duidelijk aan realiteitswaarde. Bij een √-symbool zie je dat de stijging uitvlakt en op hetzelfde niveau blijft. Hierdoor krijgt de conjunctuur een plateau dat een lichte stijging kent. Ook tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar blijft de economische activiteit nog onder het niveau van het einde van het eerste kwartaal van dit jaar.

“Dat is geen drama, maar we mogen vooral geen wortel schieten. Volgens onze voorspelling zou de Limburgse export in 2021 terug op het niveau zitten van voor corona. De conjunctuurbarometer houdt weliswaar geen rekening met de nakende Brexit. Zowel ondernemingen als het beleid moeten klaar zijn voor de mogelijke gevolgen”, zegt Johann Leten.

Verder blijven ook sectoren als de bouw en automobiel onder hun niveau van een jaar geleden. “De bouwvergunningen blijven bijvoorbeeld in de loop van de volgende zes maanden maandelijks nog gemiddeld 22% onder het niveau van de vergelijkbare periode een jaar geleden. De gevolgen van de coronacrisis komen met andere woorden in verschillende fases. Voor sommige sectoren is de crisis meteen voelbaar, maar in andere sectoren zie je een vertragend effect. Minder bouwvergunningen betekent op termijn ook minder werk. We mogen ons dus niet blindstaren op de cijfers die er vandaag voorliggen. We moeten aandachtig blijven”, waarschuwt hij.

Starters blijven scoren
Na de sterke stijging van vorige maand met meer dan 1.000 Limburgse starters in juli 2020, neemt het aantal starters in augustus af tot 625 starters. In vergelijking met augustus 2019 blijven de starters wel met 14% boven het niveau van vorig jaar. Het lijkt dus alsof de lockdown-maanden in het starterslandschap zijn verdwenen. Ondanks corona zitten we dus opnieuw op koers om het beter te doen dan in 2019 en om vers bloed in onze economie te pompen.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.